Vrátí se do pražských ulic opět solení?

Praha - V Praze se už tuhle zimu bude možná znovu solit místo sypat štěrkem. Pražští radní chtějí i přes protesty zelených novelizovat vyhlášku o zimní údržbě. Výhodou chemického posypu je podle nich to, že bude dřív uklizeno. Solení je navíc levnější oproti používání štěrku.

Praha má strach ze zimy!  Poslední dva roky se nedokázala vypořádat se sněhovou nadílkou a to i kvůli zákazu používat jako posypový materiál sůl. Alespoň to tvrdí vedení hlavního města. Prosazuje proto novelu vyhlášky, díky níž by se mohlo solit, už když napadne deset centimetrů sněhu. „Je to nezbytná věc, protože se zimní podmínky v Praze značně změnily,“ tvrdí pražský primátor Bohuslav Svoboda. 

Solení chodníků by vyšlo levněji než dosavadní údržba pomocí štěrku, a to minimálně o patnáct až dvacet milionů, odhaduje Technická správa komunikaci, která se stará o většinu chodníků. „Štěrk se okamžitě zašlapává do čerstvého sněhu, ale chemické materiály sníh rozpouštějí,“ vysvětluje ředitel TSK Luděk Dostál.  

Ekologičtí aktivisté ale bijí na poplach. Solit chodníky znamená vrátit se do osmdesátých let minulého století a opět páchat ekonomické a ekologické škody. „Chodníky se v zimě musí především uklízet a ten úklid je drahý. K tomu jim sůl vůbec nepomůže,“ argumentuje zastupitel Městské části Praha 4 Petr Štěpánek. 

Protože chodníky nejsou odkanalizované, sůl může ničit základy domů, zeleň, agresivní je vůči psům. „U psů dochází k zánětům mezi prsty, polštářky jsou podrážděné. Proto se musí chránit mastmi nebo botičkami,“ vysvětluje veterinář Kamil Schwetter. 

Magistrát teď čeká na připomínky od městských částí. Pražští radní by novelu vyhlášky měli projednávat už zhruba za měsíc.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)