Policie zřejmě obviní rakouského řidiče kvůli včerejší nehodě autobusu

Dolní Dvořiště – Z večerní nehody autobusu v obci Rybník u Dolního Dvořiště policie zřejmě obviní rakouského řidiče. Podle všeho si nevšiml značky upozorňující na výškové omezení železničního viaduktu a strhl střechu autobusu. Viadukt je přitom na přehledném úseku s nejvyšší povolenou rychlostí 50 kilometrů v hodině a značka s označením maximální výšky 3 metry je dobře vidět. Není jasné, proč se tudy řidič snažil projet. Vezl 44 lidí, z toho dvanáct Čechů. Čtyři lidé se zranili vážně, desítka dalších měla středně těžká poranění – všichni jsou už mimo ohrožení života.

Kriminalisté nehodu vyšetřovali do brzkých ranních hodin. Svědky nehody ani zraněné zatím nevyslechli. Ani řidiče – je v posttraumatickém šoku. Pravděpodobně ho ale v pondělí obviní. „Řidič zřejmě nerespektoval výškový limit tři metry,“ poznamenal Milan Bajcura, mluvčí Krajského ředitelství PČR Jihočeského kraje.

V zájezdovém autobuse rakouské společnosti cestovalo 44 lidí. Většina cestujících byla rakouské národnosti. Autobus jel z firemního výletu z Lipna a havaroval, když projížděl pod železničním viaduktem. „Vraceli jsme se z Lipna, chtěli jsme pokračovat do Lince v Horním Rakousku,“ podotkl vedoucí zájezdu Stefan Füreder. Do deseti minut na místo dorazili záchranáři. U nehody asistovali i jejich rakouští kolegové. Cestující měli vážná poranění hlavy, ale i zlomeniny. U nehody zasahoval také speciální vůz jihočeské záchranky určený pro mimořádné události.

Mezi těžce zraněnými nejsou žádní Češi. Mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková uvedla, že záchranáři transportovali deset lidí do Českých Budějovic, z toho tři s těžkými zraněními, čtyři se středně těžkými zraněními a tři lehce raněné. „Dále jsme transportovali osm lidí do Českého Krumlova, z toho dvě osoby byly zraněny středně těžce a šest lehce,“ dodala s tím, že s rakouskými kolegy byl domluven transport dvou lidí přímo do Freistadtu, jednalo se o středně těžké a jedno lehké zranění.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Nedaleko Dolního Dvořiště se před osmi lety stala jedna z nejtragičtějších nehod autobusů v Česku. Autobus směřující z hraničního přechodu Dolní Dvořiště do Českých Budějovic vjel u obce Nažidla 8. března 2003 do protisměru, převrátil se na bok a spadl ze sedmimetrového srázu. Střecha se při pádu zcela odtrhla. Na místě zahynulo 17 osob, další dva lidé zemřeli
po převozu do nemocnice. Dvacátý člověk zemřel na následky havárie později. Autobus převážel mladé lidi z plaveckého oddílu TJ Slovan Karlovy Vary, vraceli se z Alp.