Europoslanec Zahradil má problémy na Hanspaulce

Praha – Sdružení Prahy 6 obvinilo europoslance Jana Zahradila za to, že chce na Hanspaulce nechat zbourat architektonicky cennou vilu. Údajně nastrčená společnost, která stavbu vlastní, odmítá diskutovat o památkové ochraně, a na jejím místě má v plánu postavit monstrum ze skla a betonu. Politik Zahradil spojitost s developerským projektem odmítá.

Slavný architekt František Roith postavil před válkou ve Vostrovské ulici na Hanspaulce dvě téměř identické vily. Každou z nich teď ale zřejmě čeká jiný osud – jednu statut kulturní památky, druhou demolice. Za bouráním podle starousedlíků nestojí vlastník vily, společnost Apartments Prague, ale europoslanec Jan Zahradil, pro kterého tu má vyrůst moderní dům. „Pan Zahradil pochází v podstatě z úpatí Hanspaulky, takže o to víc mě právě překvapuje, že je ochoten ji devastovat. A ta vila je opravdu ošklivá, ta se sem nehodí,“ prohlásil zástupce sdružení Pro Hanspaulku Michal Pokorný. To však poslanec Evropského parlamentu Jan Zahradil (ODS) odmítá: „Je to absolutní lež, nemám s tím vůbec nic společného. V žádných takovýchto developerských projektech namočen nejsem.“

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Společnost Apartments Prague podle starousedlíků odmítá diskutovat o památkové ochraně vily, návrh na zápis proto podalo místní občanské sdružení. Žádost ale poslalo pozdě, k novostavbě už radnice Prahy 6 vydala územní rozhodnutí. „Stavební úřad MČ Praha 6 odsouhlasil demolici této budovy na základě kladného stanoviska památkářů,“ potvrdil mluvčí MČ Praha 6 Jakub Hofman.

Národní památkový ústav, který ještě loni proti demolici nic nenamítal, se jí teď narychlo snaží zabránit a doporučuje ministerstvu kultury vilu ochránit. „Ne, není to schizofrenní situace, my se musíme držet zákona a zákonných možností. Rok před tím, než byla podána žádost, tady nebyl jakýkoli zákonný aspekt, který by ochranu umožnil,“ prohlásil zástupce ředitele pražské pobočky NPÚ Ondřej Ševců.

Než ministerstvo kultury rozhodne o možné památkové ochraně, vila už bude dávno zbouraná, obává se sdružení. Stavební firma už totiž s její demolicí začala.