Pražský magistrát přestane dávat na web záznamy z jednání

Praha – Pražský magistrát přestane na svůj web umisťovat záznamy z jednání zastupitelstva. Rozhodl se tak na základě pokynu Úřadu na ochranu osobních údajů, podle kterého je zpětné nahrávání záznamů nepřípustné. Úřad už v loňském roce vzkazoval obcím, že masově porušují zákon, když zveřejňují na internetu záznam z jednání zastupitelstva s daty konkrétních lidí. Na stránkách pražského magistrátu však budou nadále vysílány živé přenosy, na které se zákaz nevztahuje.

Úřadu vadí, že obrazové a zvukové záznamy z jednání zastupitelstva se na web zpětně dostávají v anonymizované podobě. „Na rozdíl od textové informace, kterou lze anonymizovat při jejím parafrázování, audiovizuální dokument by musel být anonymizován v obrazové i zvukové složce, což by značně snižovalo jeho informační hodnotu,“ cituje magistrát vysvětlení ÚOOÚ v tiskové zprávě.

Magistrát i nadále počítá s živými přenosy, ale musí na to před zahájením jednání upozornit účastníky zastupitelstva. Záznamy budou nově sloužit jen jako pomůcka při pořizování zápisu z jednání. Uchovávány budou jako dokumenty podle zákona o archivnictví. „Chápeme, že nezveřejňování záznamů z jednání Zastupitelstva hlavního města Prahy omezí rozsah informací pro veřejnost. Stanovisko úřadu ale musíme respektovat,“ uvedl k tomu ředitel pražského magistrátu Martin Trnka.