ČD posilují vlaky, města MHD – kvůli prázdninám i dušičkám

Praha – Nadcházející prodloužený víkend, kdy budou lidé nejenom slavit výročí vzniku samostatného Československa, ale současně si předčasně připomenou zesnulé, bude dopravně náročný. Zareagovaly na to České dráhy i pražský dopravní podnik a připravily posílení dopravy pro nejnáročnější období. Dráhy nabídnou od středy do pondělí o 14 tisíc míst k sezení více než obvykle, pražská MHD bude mít o prodlouženém víkendu na vybraných linkách kratší intervaly než jindy.

Nejdelší vlaky pojedou v pátek a neděli

ČD posílí vlaky nejvýrazněji v pátek a neděli, více vagonů zařadí na spoje mezi největšími městy – Prahou a Bohumínem, Brnem, Otrokovicemi, Vsetínem, Českými Budějovicemi, Chebem, Plzní nebo Ústím nad Labem stejně jako na spojích z Brna do Bohumína nebo Jihlavy. Více vozů pojede i na některých mezistátních vlacích, expres Hradčany, který obvykle jezdí z Prahy do Žiliny a zpět pojede v pátek i neděli mimořádně až do Košic. V pátek tak budou mít k cestující zhruba 4 000 dodatečných míst k sezení, v neděli ještě o dalších 500 více.

První posily vyjedou už dnes a zítra, aby odvezli lidi cestující na podzimní prázdniny, zejména půjde o dálkové vlaky z Prahy na severní a východní Moravu. Přes všechna posílení doporučují dráhy koupit si před cestou místenku. Nedávno vyhlášená akce to cestujícím na některých trasách usnadňuje – například mezi Prahou a Brnem nabízejí ČD rezervaci k jízdence zdarma.

V pátek a sobotu budou mimořádné posily nejspíš potřeba i proto, že ČD připravily akci ČD Net Lidl. Lidé si mohou v supermarketu zakoupit celodenní síťovou jízdenku s výraznou slevou za 199 korun. Cestovat na ni potom lze buď v pátek nebo sobotu.

MHD budou jezdit v pátek jako v sobotu

Spoje městské hromadné dopravy ve většině měst budou o víkendu jezdit častěji, než obvykle – přitom ve svátek 28. října budou tramvaje, autobusy či trolejbusy popř. metro jezdit v Praze a Brně jako v sobotu, v Ostravě potom jako v neděli.

Pražský dopravní podnik potom po všechny tři dny posílí tramvajové linky 11 a 19 – v jednom případě zkrátí intervaly, ve druhém nasadí dvouvozové soupravy – a v neděli také autobusovou linku 137, která pojede podle sobotních jízdních řádů. Brno posílí spoje linky 2 k Ústřednímu hřbitovu a odkloní k němu také linku 6. Ostrava nasadí kapacitnější vozy na linky 3 a 11, autobusy 38 pojedou častěji.