Viadukt, kde havaroval rakouský autobus, už by měl být bezpečnější

České Budějovice – Železniční viadukt v obci Rybník u Dolního Dvořiště by už měl být bezpečnější. Správa a údržba silnic dnes na místo, kde před dvanácti dny havaroval rakouský autobus, nainstalovala nové reflexní dopravní značky výškového limitu. Policisté ale upozorňují, že nebezpečných míst je na krajských silnicích mnohem víc.

Nové dopravní značky v Rybníku důrazně varují před sníženým průjezdem. Silničáři je přidali i na samotný most a doufají, že už se nebude opakovat podobná nehoda, jako když si v půlce října autobus strhl střechu a zranilo se 30 lidí. Na omezenou výšku mostu bude nově upozorňovat i žlutočerné šrafování.

Podle starosty Kaplice Pavla Talíře (KDU-ČSL) by stálo za úvahu, jestli na most neumístit i pohyblivé břevno. To ale zatím v plánu není, instalovat by se mohlo jen v případě, že řidiči nebudou respektovat ani nové značky. Podle mluvčí jihočeské policie Štěpánky Uhlířové řidiči často jezdí podle navigace a v takovém případě pak značky nevnímají dostatečně.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Dalším nebezpečným viaduktem v Jihočeském kraji je železniční most v centru Českých Budějovic. Také tam je umístěno několik výškových upozornění, přesto patří podle policie k těm nebezpečným. 

Policejní statistiky ukázaly i na jedno z nejnepřehlednějších a nejnebezpečnějších míst v kraji – tím je křižovatka u Dolního Třebonína na trase z Českých Budějovic do Českého Krumlova. Policisté proto podali podnět k Ředitelství silnic a dálnic a navrhují posunout napojení obce na hlavní tah o několik desítek metrů. Taková stavba by ale vyšla přibližně na 11 milionů korun a ŘSD zatím ani není vlastníkem pozemků, přes které by mělo nové napojení vést.