Policie zadržela autorku „bomb“ v nákupních centrech

Praha – Policie kolem poledne zadržela osmnáctiletou dívku, kterou podezírá, že v sedmi případech hrozila výbuchem bomby v různých pražských obchodech a institucích. Zadržená se k trestné činnosti doznala. Další žena, která ohlásila uložení výbušniny v casinu na Václavském náměstí, se na policii přihlásila v pondělí večer sama.

„Dnes krátce po poledni policisté na základě upozornění občana zadrželi v prostorách metra stanice Zličín osmnáctiletou ženu. Vyšetřovatel zahájil úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů šíření poplašné zprávy a vydírání,“ uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Dodala, že kriminalisté zahájí trestní stíhání zadržené dívky. Je mimo jiné podezřelá, že v pondělí nahlásila výbušniny v obchodních centrech Nový Smíchov a My, dnes údajně volala na tísňovou linku, že se další bomba nachází v nákupním centru v Praze 9. Je možné, že žena stojí i za pondělním telefonátem do školy ve Spojovací ulici.

Policie dnes dopoledne na základě záznamů z bezpečnostních kamer vyhlásila pátrání po mladé ženě ve věku kolem 25 let, vysoké asi 170 centimetrů, oblečené do šedočervené bundy s chlupatým límcem a šedočerné krátké sukně. Už v pondělí večer zavolala na tísňovou policejní linku i jednadvacetiletá žena, která se přiznala, že ohlásila uložení bomby v casinu. Policisté ji vyslechli. Za trestný čin šíření poplašné zprávy jí hrozí až dva roky vězení.

Kvůli anonymním výhrůžkám musela pražská policie nejprve vyklidit obchodní centrum Nový Smíchov, poté se hned dvakrát opakovalo upozornění na výbušninu v obchodním domě My na Národní třídě. Večer přišel také telefonát o hrozbě v casinu na Václavském náměstí. Ani v jednom případě však pyrotechnici žádnou bombu nenašli. „Pražská policie vyčíslila náklady na bezpečnostní opatření na více než 200 000 korun a chystá se připojit k trestnímu řízení  s požadavkem na náhradu škody,“ dodala Zoulová.