Žáci bojují za bezpečnější cestu do školy

České Budějovice - Žáci Základní školy Josefa Kajetána Tyla v Písku žádají bezpečnější cestu do školy. Předali proto vedení města a policii svou dopravní studii, která vyznačuje nebezpečné přechody pro chodce v okolí a další riziková místa. Některá mají dokonce přímo ve školním areálu. Radnice by teď měla sehnat peníze na úpravy.

Řidiče ani nenapadne, že se v těch místech nachází základní škola, kterou navštěvuje přes šest set dětí. Je totiž ukryta ve vnitrobloku bytových domů a do jejího areálu vedou jen úzké průchody mezi domy. „Už jsem se setkal s lecjakou polohou školy, ale s takovou polohou školy, ke které není de facto příjezd, tak to pro mě bylo velkým překvapením,“ diví se dopravní odborník a autor studie Tomáš Otepka. „Kolem školy prochází hlavní komunikace, je to vlastně nejdůležitější průtah městem,“ dodává ředitel školy Pavel Koc. „Tato lokalita je dopravně hodně frekventovaná, auta často nerespektují semafory,“ upozorňuje matka jednoho žáka.   

Nebezpečný je i vchod z rušné ulice. Do areálu tudy jezdí auta a chodí děti. Chybí tu ale chodníky. „Zatím se tam nic nestalo, ale my si to riziko uvědomujeme a hledáme řešení,“ říká Pavel Koc.  

Projekt organizuje Nadace Partnerství. Studii na základě podnětů dětí vypracoval dopravní expert. Jako hlavní problém označuje široké okolní silnice a tedy i dlouhé přechody pro chodce. „V ranní špičce tam dochází ke kumulaci vozidel, rodiče, kteří přivádějí své děti až na dvůr školy, jsou v ohrožení paradoxně také,“ upozorňuje Tomáš Otepka. 

Radnice o problémových místech ví. Na tvorbě studie se podílela a teď ji z rukou dětí převzala jako závazek. „Při řešení problému se musí také zvážit možnosti městského rozpočtu,“ zdůrazňuje místostarostka Hana Rambousová.  

Nutnost zvyšovat bezpečnost dětí na cestě do školy dokládá i nehoda z poloviny září letošního roku. Řidič dodávky tu na přechodu srazil tři děti.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)