Ze secesní ruiny je dominanta Cvikova

Cvikov (Českolipsko) – Z ruiny se stala chlouba města. Cvikov na Českolipsku opravil zničený a léta nevyužívaný Hotel Sever, a má tak nový společenský dům. Takový, jaký mu chyběl. Zanedbaných areálů, označovaných jako brownfields, zůstávají ale v Libereckém kraji další desítky.

Původně Hotel Říšský dvůr, potom Stalingrad, nakonec jen Hotel Sever – a ještě nedávno ruina. Částečně vyhořelá a částečně rozkradená. Za milion korun ji město vykoupilo a za 60 milionů opravilo, na rekonstrukci domu získalo peníze z fondů Evropské unie. „Pokud by rozhodnutí zastupitelstva bylo nekoupit objekt, bylo by otázkou času, kdy by ten objekt spadl,“ prohlásil stavební technik MÚ Cvikov Petr Vrabec a místostarosta Cvikova Jaroslav Švehla (ODS) doplnil: „Zachránili jsme stoletou budovu a myslím, že tady dalších sto let bude. Peníze, které bychom dali do likvidace, jsme využili jako vlastní spolupodíl k tomu, abychom ji mohli zrekonstruovat do takové podoby.“

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Restaurátoři obnovili secesní výzdobu fasády, pro některé části museli vyrobit kopie. Uvnitř vznikl sál pro 300 lidí, část budovy slouží jako galerie, zázemí v ní najdou cvikovské spolky a v budoucnu také informační centrum. „Budou se tu pořádat různé plesy, školní akademie. A předpokládám, že zde budou také vystupovat nějací umělci, že zde budou divadla, koncerty,“ uvedla starostka Cvikova Šárka Jakobi (nez.). Hotel Sever patřil mezi 30 brownfields Libereckého kraje. Na seznamu zchátralých a nevyužitých areálů jsou hlavně průmyslové budovy v oblasti bývalých Sudet. Využít se je daří spíš výjimečně.

Nový spolkový dům alias Hotel Sever ožije 12. listopadu taneční zábavou. A na leden radnice připravuje velký městský ples.