V Benešově nad Černou staví kvůli povodním nový most

Český Krumlov – V Benešově nad Černou strhla stavební firma most, který pravidelně páchal velké škody při povodních. Starý most totiž voda nedokázala překonat, proto se nad ním pravidelně tvořilo jezero a voda z něj zaplavovala i okolní domy. Nový most má být větší a mohutnější, bagry navíc prohloubí i říční koryto.

Starý most na říčce Černé vadil i při povodni loni v květnu, místní dobrovolní hasiči proto dlouhodobě drží povodňovou pohotovost a při vydatných deštích staví podél koryta hráze, aby zabránily větším škodám. Teď by se ale mělo místním ulevit, protože starý most stavební firma strhla. 

Stavba nového mostu vyjde na zhruba 30 milionů korun a bez problémů by se pod něj měla vejít dvacetiletá voda. Ředitel stavební firmy Tomáš Tvrdík vysvětluje, že bude nový most subtilnější než jeho ocelový předchůdce. Nový most bude skoro 40 metrů dlouhý, přičemž ve středu ho bude podpírat jeden pilíř. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Bagry navíc prohloubí i říční koryto pod mostem, podle mluvčí krajského úřadu Kateřiny Koželuhové už by proto v místě nemělo docházet k tak častému vylítí říčky z břehů. Místní si ale na nový most počkají zřejmě do července příštího roku, do té doby musí využívat provizorní ocelovou lávku.