Hygienici hrozí kamionům ve Spořilovské

Praha – Spořilovská ulice v Praze se možná zanedlouho zklidní. Městská hygienická stanice uvažuje o zrušení výjimky, která zvyšuje hlukové limity v oblasti. Kamiony na Spořilovské je totiž v noci překračují. Vyplývá to z měření, které hygienici provedli na popud magistrátní opozice. Obyvatelé domů u Spořilovské, kterým současný hluk vadí, by potom mohli žalovat město a žádat, aby se hluk snížil. Podle Technické správy komunikací ale neexistuje žádná alternativní trasa, kudy by v případě zrušení výjimky mohly kamiony přejíždět mezi vnitřním (Jižní spojkou) a vnějším (Pražským okruhem) obchvatem centra Prahy.

Hluk ve Spořilovské ulici měřili hygienici 21. a 22. září. V noci místo povolených 67 decibelů naměřili 70. „Zjištěná míra překročení povolené hodnoty se může jevit jako nízká; je však nutno zdůraznit, že se jedná o navýšení zvukové energie o 26 procent, což je v oblasti akustického tlaku nad 67 decibelů již neakceptovatelné,“ shrnula městská hygienická stanice ve zprávě pro hlavního hygienika. Navrhla proto zrušit výjimku, která ve Spořilovské zvyšuje limity – neboť ani ty současná doprava nesplňuje. „Hygienická stanice hl. m. Prahy hodlá zahájit řízení o odejmutí časově omezeného povolení k provozování nadměrného zdroje hluku – ulice Spořilovská,“ uvedli hygienici.

Samotné odejmutí výjimky by však žádný přímý dopad na provoz na Spořilovské nemělo. Obyvatelé okolních domů, kteří si stěžují na hluk, by však mohli žalovat město a žádat zklidňující opatření, jak to předloni učinili lidé žijící u magistrály.

Mluvčí TSK Tomáš Mrázek uvedl, že právníci TSK připravují stanovisko pro hygienu. Podle něj ale TSK nemá mnoho možností, jak současnou situaci na Spořilově řešit. Projíždění kamionů ulicí je dočasné opatření do doby, než bude dokončena jihozápadní část Pražského okruhu přes Běchovice. Na ni ale stát nemá peníze, navíc ještě nejsou hotova potřebná povolení.

Podle opozičního zastupitele Martina Plíška (TOP 09), který hygieniky k měření přiměl, je ale možné prozatím snížit hluk i jinak než úplným odkloněním dopravy. „TSK by měla vybudovat protihluková opatření. Situace je nadále neúnosná,“ poznamenal.

Proti kamionové dopravě na Spořilově bojují jak místní obyvatelé, tak zástupci Prahy 4. Obě strany už organizovaly petice, které podepsaly tisíce lidí. V září místní obyvatelé blokovali sjezd z Jižní spojky na Spořilov, v budoucnu chystají také demonstrace.