Vodní elektrárna v Sudoměři na Strakonicku nebude

Sudoměř (Strakonicko) – U Sudoměře měla nově stát malá vodní elektrárna. Místní se však proti projektu postavili. Radnice odmítla prodat investorovi klíčový pozemek a rozhodnutí zdůvodnila tím, že chtěla především uklidnit vášně v obci. Stavitel tvrdí, že tak vyhrocený spor zažil poprvé, a pokusí se elektrárnu postavit na jiném místě.

Místní obyvatelé elektrárnu odmítali. Nechtěli žádné úpravy břehů a obávali se poklesu hladiny řeky. Za projektem stojí podnikatel Robert Turinský. Vybudoval už dvě nové elektrárny. Podobné zařízení provozuje i uprostřed Písku. V Sudoměři koupil už dva pozemky podél řeky, k dalším se ale nedostal. Jeden vlastník pozemek odmítl prodat, když zjistil, že nezíská peníze z provozu elektrárny. Klíčovou plochu si podrží i radnice. „Myslím, že je to velice správné rozhodnutí, protože se utlumily emoce, vášně,“ sdělila starostka Čejetic Ivana Zelenková. Podle zástupců kraje by měla zůstat tato oblast bez vodních elektráren a měla by sloužit především vodákům a turistům. „Je to místo, které široká veřejnost využívá,“ říká radní Jihočeského kraje Karel Vlasák.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Vodu do elektrárny měl přivádět kanál. Podnikatel sliboval, že průtok v řece zachová a turbínu v létě zastaví, aby se lidé mohli koupat. „Celý problém sudoměřské kauzy spočívá nikoli v ochraně životního prostředí, ale v čistě osobní rovině,“ tvrdí provozovatel vodních elektráren Robert Turinský.

Podle provozovatelů elektráren nových vodních zdrojů přibývá jen pomalu. V jihozápadních Čechách evidují dva. „V současné době je jich v ČR 1 409,“ uvedla mluvčí Energetického regulačního úřadu Jarmila Lehnerová. Energetici spíše sázejí na modernizaci starých zařízení.