Bikira ani dnes své mládě nepřijala

Praha - Další pokus vrátit gorilí novorozeně do péče matky nevyšel. Bikira své dvoudenní mládě nepřijala. Mládě je ale v pořádku a v nejbližších dnech bude převezeno do zařízení, ve kterém je skupina goril vhodných pro jeho pozdější přijetí. „Podstoupili jsme značné riziko ve snaze navrátit mládě k matce a umožnit mu přirozený vývoj. Bikira však o něj nejevila zájem a nakonec můžeme být rádi, že pokusy o návrat k matce přestálo bez úhony,“ řekl ředitel zoo Miroslav Bobek.

Mládě už je schopno lépe udržet tělesnou teplotu i mimo inkubátor. Proto se chovatelé dvakrát pokoušeli o návrat k samici. Nejprve ho umístili v jedné z ložnic, kam vzápětí vpustili Bikiru. „Bikira k němu přišla a očichala ho. Za celou dobu se ho dotkla jen jednou - vytrhla mu chlupy z hlavy, očichala je a zase odešla. Neměla o něj zájem,“ uvedla chovatelka Iveta Beličáková.

Při druhém pokusu využila zoo minulých zkušeností i doporučení zahraničních expertů. Bikiru chovatelé uspali a mládě jí přiložili k prsu. „Bikira koukla, co to tam má, a chytla ho tak hezky za hlavičku. Vypadalo to nadějně. Pak se zvedla, vzala si mládě do náruče a očichala ho. Jenže pak ho zase položila a začala chodit po ložnici,“ dodala Beličáková.

Gorily patří k nejoblíbenějším zvířatům pražské zoo. Dosud zde odchovali tři gorilí potomky, všechny porodila samice Kijivu. Problémy s porodem Bikiry chovatelé očekávali, protože samice byla odchována lidmi.

Pražské gorily patří k poddruhu goril nížinných. Odhaduje se, že jich na světě žije asi 100 000. Ohroženy jsou především kácením pralesů. Vědci se obávají, že pokud bude jejich přirozené prostředí ubývat stejně rychle jako dosud, za 40 let nebudou mít gorily kde žít a budou zcela vyhubeny.