Na dostavbu klíčové silnice nejsou peníze

Liberecko – Stavba poslední etapy čtyřproudé silnice mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou se znovu odkládá. Správcům silnic došly peníze. Nehody tu jsou přitom na denním pořádku a řidiči často končí v kolonách. Navíc dosud prostavěné peníze na první tři etapy jsou bez té poslední zbytečné. Nejde přitom o malou částku: jeden a půl miliardy korun.

Už třikrát se měnil termín zahájení stavby poslední etapy klíčové silnice. Naposledy se mělo začít letos v dubnu. Teď se výstavba odkládá na neurčito. „Na silnici Liberec–Jablonec se v příštím roce nebude pokračovat z důvodu nedostatku finančních prostředků,“ potvrdila mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Nina Ledvinová.

Tříkilometrový úsek mezi Lukášovem a Kunraticemi je plný ostrých zatáček. Silnice je navíc velmi úzká. Často se stává, že se protijedoucí kamiony nevyhnou a auta za nimi se pak hromadí v kolonách. Dokončení poslední etapy za zhruba 300 milionů Kč je pro obě města klíčové. Roztrpčení z dalšího zdržení neskrývají hlavně v Jablonci nad Nisou. „Udělali jsme pro to všechno, co jsme udělat měli, provedli jsme veškeré výkupy, je na to zpracovaná projektová dokumentace,“ vyjmenoval místostarosta Jablonce Miloš Vele.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Rychlostní spojení Liberce a Jablonce se začalo stavět v roce 2002. Doteď slouží řidičům tři etapy, které stály přes 1,5 miliardy Kč. „Pokud se komunikace nedostaví, tak ty velmi drahé úseky vyznějí naprázdno,“ řekl předseda dopravního výboru Libereckého kraje Miloš Tita.

Liberec i Jablonec chtějí oslovit regionální poslance, aby se za urychlenou dostavbu silnice přimluvili. Konečné slovo ale bude mít ministerstvo dopravy.