Českou republiku dusí smog, dýchat může jen západ Čech

Na mnoha místech České republiky se opět zhoršila kvalita ovzduší. Nejhorší situace je už tradičně v Moravskoslezském kraji, kde se průměrné denní hodnoty v 11:00 místy vyšplhaly na víc než šestinásobek povoleného limitu, který je 50 mikrogramů na metr krychlový. Ve středních Čechách, Ústeckém a Pardubickém kraji platí od odpoledne signál upozornění. Vyplývá to z informací zveřejněných na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Mezní hranice v Moravskoslezském kraji byla hodinu před polednem překročena na všech 13 měřicích stanicích, z nichž jsou údaje k dispozici. Nejvyšší hodnota byla naměřena v Bohumíně a ve Věřnovicích na Karvinsku - 24hodinová koncentrace polétavého prachu se tady pohybovala kolem 300 mikrogramů na metr krychlový. Hodinová koncentrace v Bohumíně byla dokonce 398 mikrogramů. Sedm měřicích stanic hlásí velmi špatnou kvalitu ovzduší. „Tady v pět večer vyjedete a nevidíte vůbec nic, oči vás štípou, normálně mluvit nemůžete,“ stěžují si obyvatelé Bohumína. Krátce po desáté hodině večerní byl signál regulace vyhlášen také na Třinecku, je platný do odvolání.

V Praze je nejhorší situace ve Vršovicích, kde meteorologové naměřili 98,3 mikrogramu polétavého prachu na metr krychlový. Na náměstí Republiky bylo naměřeno 89 mikrogramů a přes hranici 80 mikrogramů na metr čtvereční se dostaly i další čtyři měřicí stanice. Devět stanic ze 14 hlásí špatnou kvalitu ovzduší.

Ve Středočeském kraji platí kvůli smogu signál upozornění

Ve Středočeském kraji platí od odpoledne kvůli zvýšeným koncentracím smogu signál upozornění. Vyhlásili ho meteorologové a platí do odvolání. Na několika místech Středočeského kraje, zejména v Mladé Boleslavi a Kladně, byly podle meteorologa ČHMÚ Jana Havelky překročeny imisní limity prachových částic určené pro vyhlášení signálu upozornění.

Dnes ráno byla nejhorší situace v Kladně-Švermově s hodinovou koncentrací polétavého prachu 158 mikrogramů na metr krychlový, odpoledne 88 mikrogramů na metr krychlový. V Mladé Boleslavi byla odpoledne 24hodinová hodnota emisí prachových částic 108,3 mikrogramu na metr krychlový. V Příbrami a Berouně zůstává pod 70 mikrogramy na metr krychlový.

Podle předpovědi počasí se dnes rozptylové podmínky příliš nezmění a zůstanou nepříznivé. Počasí bude nadále ovlivňovat rozsáhlá tlaková výše. „Signálu regulace nebude asi dosaženo, hodnoty by musely být 150 mikrogramů na metr krychlový,“ doplnil meteorolog Havelka. Určující pro vyhlášení signálu regulace je ve Středočeském kraji Mladá Boleslav a stav mělnické elektrárny v Horních Počaplech na Mělnicku. Havelka míní, že ani tam nepřekračují imisní limity prachu takové hodnoty, aby byl signál regulace vyhlášen.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Lidem s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, seniorům a malým dětem při překročení zvláštního imisního limitu pro vyhlášení signálu upozornění meteorologové doporučují zdržet se při pobytu venku zvýšené fyzické zátěže, spojené se zvýšenou frekvencí dýchání.

Do Česka se vrátily zhoršené rozptylové podmínky zhruba po týdnu, smog však lidi trápí už od začátku listopadu. V oblasti Ostravsko-Karvinska byl tehdy dokonce vyhlášen signál regulace, pak byl sice nakrátko odvolán, ale od sobotního večera už zase platí. Znečišťovatelé s platnými regulačními řády museli dodržovat ekologická opatření.

Za smogovou situaci může tlaková výše - nad oblastmi vytváří smogové poklice a špatný vzduch se z nich nemůže dostat pryč.

Západu Čech se smog vyhýbá

V Karlovarském a Plzeňském kraji se díky profilu krajiny a současnému rázu počasí ani přes inverzní situaci smog příliš nedrží a lidem se dýchá bez větších problémů. Podle indexu kvality ovzduší je celodenní limit polétavého prachu mírně překročen jen na dvou místech v Plzni, na ostatních monitorovacích stanicích v regionu je kvalita ovzduší uspokojivá a dobrá. Tento stav by se měl udržet i v příštích dnech, oznámil dnes pozorovatel ČHMÚ z klimatologické stanice v Šindelové na Sokolovsku Rudolf Kovařík.

Vzduch proudí do regionu převážně od východu a oblast mezi Krušnými horami a Šumavou se takříkajíc vyvětrává, uvedl Kovařík. Zdrojů znečištění je tady také méně než například na severu Čech nebo severu Moravy. „Inverzní poklice je zde ve výšce až kolem 850 metrů nad mořem. Kdyby byla níže, situace by byla patrně horší. A díky poměrně otevřené krajině jsou rozptylové podmínky příznivější,“ konstatoval Kovařík.

Především řidiči si ovšem nyní musejí na západě Čech dávat pozor na ranní námrazy na silnicích. Po jižním proudění spojeným s vyššími teplotami se při východním proudění teploty výrazně snižují a v noci klesají až k sedmi stupňům pod nulou a minusové hodnoty jsou také v ranních hodinách, podotkl Kovařík. „S tím můžeme počítat po celý příští týden. Případného sněžení se však nejspíše nedočkáme dříve než po 22. listopadu,“ poznamenal.