Gorila Moja nakonec pražskou zoo opustí koncem listopadu

Praha – Gorila Moja opustí pražskou zoologickou zahradu ještě letos. Zoo se rozhodla změnit plány kvůli tomu, že samice Bikira nepřijala své mládě a sameček Tano musel odjet do Stuttgartu. Podle ředitele pražské zoo Miroslava Bobka se transport do Španělska uskuteční 27. nebo 28. listopadu, tento víkend tak mají návštěvníci poslední možnost rozloučit se s prvním gorilím mládětem, které se během posledních desítek let narodilo v Praze.

Mládě Bikiry, sameček Tano, je v péči stuttgartských chovatelů, kteří mají zkušenosti s odchovem odložených mláďat. Po pondělním převozu teď bude 14 dní v karanténě, potom ho chovatelky začnou seznamovat s dvouletou samičkou Claudií. Až po půl roce, kdy bude Tano schopný chodit po svých, by se měla mláděte ujmout samice Mimi, která už není v produktivním věku, ale neztratila mateřské pudy. 

Šestnáctiletá Bikira byla odchována také ve Stuttgartu. Chovatelé doufali, že se bude o mládě starat, problémy u prvorodičky ale očekávali. Nyní bude Bikira podle Bobka dostávat antikoncepci do doby, než se ve skupině narodí další mládě, aby nabrala zkušenosti v péči o potomstvo.

Moja měla pražskou zoo původně opustit už na podzim, zahrada pak ale transport odložila na jaro kvůli viróze a také blížícímu se porodu Bikiry. Každá změna totiž skupinu goril rozladí. Teď ale pominula potřeba Moju v Praze držet kvůli novému přírůstku. 

Moja vymění pražskou zoo za španělský park Cabárceno, který vznikl před zhruba 20 lety a leží na severu Španělska. „Zoologickou zahradu v Cabárcenu vybral koordinátor Evropského záchovného programu pro chov goril nížinných, jak jsem se sám přesvědčil, vybral ji dobře,“ poznamenal už dříve ředitel Miroslav Bobek. Podle chovatelů je park velmi příhodný díky klimatickým podmínkám i velikosti výběhu. V současné době v něm žije skupina tří goril, a to pětadvacetiletý samec Niky, který pochází z Afriky a je geneticky mimořádně cenný, dále třicetiletá samice Nadia a pětiletá samička Chelewa.  

Pražské gorily patří k poddruhu goril nížinných, kterých žije na světě podle odhadů asi sto tisíc. Ohroženy jsou především kácením pralesů. Pokud bude jejich přirozené prostředí ubývat stejně rychle jako dosud, tak by za 40 let gorily neměly kde žít a byly by vyhubeny, obávají se vědci.