Liberecká zoo dostane nový vstup a chovatelské prostory

Liberec - Nový vstup a také budovu pro své chovatelské a vzdělávací zázemí chce v příštím roce začít stavět liberecká zoologická zahrada. Obě akce jsou součástí projektu Centra aktivního odpočinku hrazeného pomocí evropských dotací. Za největší chovatelský úspěch by zahrada považovala, kdyby se jí příští rok podařilo opět odchovat bílé tygry. Úspěšná v tom byla zatím pouze jednou, a to už téměř před deseti lety.

Nový vstup vznikne v blízkosti historické budovy Lidových sadů. „Měl by dát další možnosti expozicím a nový náhled a dimenzi na průchod zoologickou zahradou,“ řekl ředitel zoo David Nejedlo.  a dodal, že stavební práce začnou v druhé polovině roku. Budovu Lidových sadů zahrada převzala letos. Přesune se do ní také její administrativní zázemí.

Ve stejném čase začnou práce na proměně místa, kde stojí správní budova. Ta půjde k zemi a na jejích základech a půdorysu vyroste nová. „Předpokládáme, že do dvou let by měly vzniknout nové chovatelské prostory, zázemí, líhně. Zajímavostí bude, že do větší části této budovy budou moci návštěvníci aktivně či pasivně nahlédnout,“ dodal ředitel zoo.

Zoo se zaměří na bílé tygry a sambary

Zahrada se také v příštím roce chystá začít pracovat na větších projektech, které by ji měly zčásti změnit. „Budeme se chtít částečně zaměřit na faunu Filipín a její ohrožené druhy, abychom tak propojili ochranu, které se už několik let účastníme na Filipínách, i s kolekcemi zvířat, která tady máme,“ uvedl Nejedlo. Zoo by podle něj měla získat například sambary skvrnité, což je ohrožený filipínský druh jelena.

Bílé tygry, jeden ze svých symbolů, zoo chová od roku 1994. Odchovat mladé se ale zatím povedlo jen jednou, a to tři mláďata narozená v květnu 2002. Koťata v zoo přišla na svět i letos na podzim. Jejich matka se o ně ale po svém prvním porodu ještě postarat nedokázala, a tak mláďata uhynula. Je ale velká šance, že by se současný chovný pár, samice Surya Bára a samec Paris, mohl brzy o přírůstek postarat.

Liberecká zoo dlouhodobě patří k nejvyhledávanějším atrakcím celého kraje. Letos ji už navštívilo více lidí než za celý rok loňský. Ke konci minulého týdne jich bylo přes 332.000, což už nyní loňská čísla přesahuje o více než 22.000 lidí. Důvodem bylo počasí, které loni mimořádně nepřálo, a například také ničivé letní záplavy. I přes nárůst ale počty návštěvníků stále zaostávají za lety 2007 až 2009. Podle Nejedla je to ale v současné ekonomické situaci lidí v Česku pro podobná zařízení obecný trend.