Česká vesnice trpí, na polský lom si stěžuje marně

Broumov - Hluk, prach, starosti způsobují lidem na Broumovsku pocity bezmoci. Život jim ztěžuje provoz v blízkém kamenolomu, který se však nachází na polské straně hranic. Špatnou zprávou pro místní je, že Poláci chtějí od ledna těžbu zdvojnásobit a u hranic otevřít i druhý lom. I když je to z českých Otovic do polského Tlumaczowa necelé dva kilometry, české úřady jsou v patové situaci, neboť na majitele lomu české zákony nedosáhnou.

Kámen těží Poláci u hranic už třetí rok a obyvatelé českých Otovi jen lomí rukama – ve vzduchu je prach a hluk v pozadí je slyšet celý den. Zdejší lom patří k nejmodernějším v Polsku. Denně se tu vytěží skoro tři a půl tisíce tun kamení. To jsou zhruba dva plně naložené vlaky. Od Nového roku to ale má být dvojnásobek. „To pro nás bude katastrofa, protože oni neberou ohledy na nic. Je to na jejich straně, oni se ptát asi nemusí,“ obává se obyvatel Otovi Hynek Čepl.

Firma, které tlumaczowský lom patří, navíc plánuje otevřít další, a to jen pár kilometrů dotud. Zástupce vlastníka lomu Piotr Mruk problémy nepřipouští: „Nevěřím, že si lidi stěžují. Všechny potíže se snažíme řešit. Při investici 300 milionů złotých si nemůžeme dovolit žádná pochybení.“ Starosta Otovi Petr Novák však plánuje měření prašnosti, které by jasně prokázalo, odkud prach přichází.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Čeští úředníci tvrdí, že s polský lom omezovat nemůžou. „V případě, že lom už tam je a je provozován, tak možnost s tím něco dělat je velmi nízká,“ uvedla tisková mluvčí Ministerstva životního prostředí Marta Machková. Do těžby v kamenolomu se ještě chtějí vložit správci chráněné oblasti Broumovsko. Rozšíření těžby by totiž mohlo změnit zdejší mikroklima.