Šance pro spalovnu v Rybitví - soud zrušil část územního plánu

Brno – Nejvyšší správní soud dnes otevřel cestu k přestavbě a zprovoznění spalovny nebezpečného odpadu v Rybitví na Pardubicku. Soudci zrušili v územním plánu obce pasáž, která spalování odpadu znemožňovala. Kontroverzní spalovnu prosazuje firma AVE CZ odpadové hospodářství, vedení Rybitví s projektem nesouhlasí. Dnešní rozhodnutí NSS automaticky neznamená, že spalovna v Rybitví skutečně bude. AVE CZ potřebuje řadu dalších povolení a rozhodnutí.

Spalovna v Rybitví je v současnosti mimo provoz. Územní plán stanovoval, že v jejím areálu nelze v budoucnu žádným způsobem nakládat s odpady. AVE CZ to považuje za diskriminační zásah do práv majitele nemovitostí, řekla advokátka firmy Lucie Matějková. Firma areál koupila jako spalovnu. Chtěla ji rozšířit, modernizovat a dále provozovat. Jiné využití by si vyžádalo velké investice.

Podle Matějkové se představitelé Rybitví chtěli zavděčit veřejnému mínění před komunálními volbami. Proto se prý postavili proti spalovně odpadů. Zástupci obce však svůj územní plán při třech jednáních u Nejvyššího správního soudu hájili. Chtějí prý dosáhnout zlepšení životních podmínek v obci, už tak silně zasažené chemickým průmyslem.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Rybitví patří mezi nejvíce znečištěné obce

„Obec měla racionální důvody, proč omezila tento typ činnosti,“ zdůraznil advokát Rybitví Vítězslav Dohnal. Asi 60 procent území obce je zasaženo chemickým průmyslem, celkově patří Rybitví k místům s největší ekologickou zátěží v Česku.

Spalovnu v Rybitví od roku 1995 provozovala společnost Synthesia, o devět let později však skončila, protože nebyla schopna dodržovat emisní limity. Chemička v roce 2006 objekty prodala AVE CZ. Firma AVE CZ plánuje modernizaci za několik set milionů korun. Podle jedné z variant rekonstrukce by se spalovna stala dokonce největším zařízením svého druhu v zemi.

Spalovna v Rybitví
Zdroj: ČT24

Odborníci často upozorňují na zdravotní rizika takového provozu. Zpravidla se spalovny nebezpečného odpadu v zahraničí stavějí mnohem dál od bytové zástavby. Proti plánu spalovny se v minulosti postavilo téměř 50 tisíc lidí. Rozpor s územním plánem byl hlavní příčinou toho, že firma zatím nezískala potřebná povolení ke stavbě spalovny. Žádosti AVE CZ o integrované stavební povolení zamítl Pardubický kraj i ministerstvo životního prostředí.