Třeboňští loutkáři dostanou nové divadlo

České Budějovice – V Třeboni se rozhádali zastupitelé kvůli stavbě loutkového divadla. Radnice se snažila zajistit pro divadelníky, kteří přišli o střechu nad hlavou, výstavní síň. Jenže práce spojené s přestavbou se vyčíslily na čtrnáct milionů korun. Opozice se postavila proti. Podle ní jde o megalomanský a zbytečně drahý projekt. Loutkáře takové spory zaskočily.

Třeboňští loutkáři přišli o domovskou scénu před čtyřmi lety. Její správce měl pro ni jiné využití. Od té doby se stěhují. Kulisy mají doma, loutky na půdě. Před představením je svážejí. Lávky a schody pak hodiny sestavují. Náhradní scény, které testovali, podle nich mají ale nedostatky. Z repertoáru proto museli vyřadit několik her. „Část členů souboru skončila, protože neměla co dělat,“ konstatuje principál loutkového divadla Augustin Kotil. 

Radní nechtějí, aby soubor po více než padesáti letech zanikl. Rozhodli, že mu vytvoří nové zázemí. Za téměř čtrnáct milionů korun přestaví tamní výstavní sál. Uvnitř bude galerie i jeviště a skládací hlediště. „Chceme zachovat loutkové divadlo, které v minulosti získalo řadu cen,“ říká starosta Třeboně Jiří Houdek. „Je jenom dobře, že již mají loutkáři svůj prostor,“ dodává ředitelka třeboňského informačního a kulturního střediska Eva Potužáková. 

Podle opozičních zastupitelů loutkáři střechu nad hlavou potřebují, ne ale za nejvyšší cenu. Chtějí, aby radnice náklady seškrtala. „Výsledného efektu by se dalo dosáhnout s třetinou, maximálně polovinou finančních prostředků,“ odhaduje bývalý starosta a opoziční zastupitel Jan Váňa.  

Radní to odmítají. Už vybrali firmu, která dům s výstavní síní upraví. „Myslím si, že to řešíme velmi zodpovědně a velmi originálně,“ tvrdí Jiří Houdek. 

Loutkáři doufají, že slovní přestřelka projekt nezablokuje. Na vlastní střechu nad hlavou se těší. „Hlavně budeme moci stabilizovat soubor a začneme i pravidelně hrát,“ uzavírá Augustin Kotil. 

Stavební firma začne dům opravovat v prosinci. Skončit by měla v dubnu. Loutkové divadlo se do nového domova nastěhuje v květnu.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)