V Liberci se uskutečnilo klání robotů

Liberec - V Liberci soutěžily roboty. Tamní Technická univerzita pozvala nadějné konstruktéry, aby předvedli to, co umí, a také dovednosti svých strojů. Škola podobnými soutěžemi  propaguje technické obory a zároveň hledá tímto způsobem i další studenty.

Většina robotů se umí vyhnout překážkám, některé je i překonají. Robot ale také umí hrát Člověče, nezlob se. Odečítá polohu i posunuje figurky, na začátku hodí kostkou automaticky šestku, aby hra mohla začít, zvládne zaparkovat v domečku, dokáže i vyhodit spoluhráče. „V této podobě je to zajímavější především pro děti, určitě je to zaujme,“ doufá účastník soutěže Dušan Benda. „Když si chce někdo sám zahrát Člověče, nezlob se, tak si může zahrát s robotem,“ dodává jeho kolega Jakub Vávra.   

Adam Hubálovský se jako loňský vítěz letos vrátil do soutěže s ještě lepším robotem, který rozpozná dráhu nebo překážky. Tvrdí, že praktické uplatnění by našel v logistice. „Mohl by se například uplatnit ve firmách k převážení nákladů,“ říká Adam Hubálovský. 

Soutěž funguje jako vějička. Láká mladé talenty ke studiu technických oborů, které soupeří s humanitními vědami. Místo povinných akcí univerzita sází na zájem a nadšení. „Kdy jste viděli například v televizi jako kladného hrdinu inženýra? Možná naposled v Inženýrské odysee, ale to je již dávno,“ uvádí mluvčí Technické univerzity Liberec Jaroslava Kočárková. „Tímto způsobem dostávají mladí lidé příležitost projevit svou kreativitu, technický um a své představy, co s těmi roboty dokážou udělat,“ uzavírá odborný garant soutěže Josef Janeček.   

Součástí programu byla i konference na téma Jak zajímavě učit o technice. Ti nejúspěšnější účastníci soutěže mají šanci stát se studenty Technické univerzity v Liberci.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)