Liberec řeší, co s dluhy Sportovního areálu Ještěd

Liberec – Sportovní areál Ještěd balancuje podle svého vlastníka, města Liberce, na hraně insolvence. Liberecká akciovka nedokáže dodržet splátkový kalendář, na kterém se před dvěma roky s radnicí dohodla. Už teď je jisté, že přislíbených 15 milionů korun do městské kasy nedorazí. Celkem má společnost městu zaplatit čtvrt miliardy.

Vloni ztráta činila devět milionů, letošní hospodaření dopadne pravděpodobně ještě hůř. Ředitel areálu Vít Pražák ale tvrdí, že akciovka dluží jen svému majiteli, a právě město tak má další osud firmy v rukou. Ještědský areál nedodržuje splátkový kalendář, podle kterého má městu splatit čtvrtmiliardový dluh. Každý rok má do libereckého rozpočtu poslat 15 milionů. Hned první splátka, ta letošní, ale nedorazí.

Sportovní areál až teď přiznává, že dohodnuté splátky jsou příliš vysoké. „Buď se ten dluh bude kapitalizovat, nebo se odsune. Také lze nastavit jiný splátkový kalendář,“ uvedl Vít Pražák. Finanční náměstek primátorky Liberce Jiří Šolc (Liberec občanům) připouští, že splátky jsou vysoké. Nastaveny byly ještě za minulého vedení města.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Bývalý majitel ještědského lyžařského areálu, firma Snowhill, mohutně investovala. Na Ještědu vyrostly nové čtyřsedačkové lanovky, zmodernizovalo se zázemí a zefektivnilo zasněžování. Když v roce 2009 areál přebíralo město, zaplatilo Snowhillu za investice 252 milionů, ale pod podmínkou, že částku nově vzniklý sportovní areál Ještěd postupně vrátí.

I přes nepříznivou finanční situaci plánuje sportovní areál další rozvoj. V příštích dvou letech chce postavit nové sjezdovky za minimálně 40 milionů korun.