Rekonstrukci domů v Táboře prošetří policie

Tábor – Společnost Bytes, správce bytového fondu v Táboře, čeká policejní vyšetřování kvůli rekonstrukci tří paneláků. Kontrola ukázala, že v průběhu přípravy stoupla cena plánovaných prací skoro o čtvrtinu a město má podezření, zda nešlo o umělé navýšení. Vznikla mu kvůli tomu škoda ve výši téměř 12 milionů korun.

Nová okna, zateplení, nová barevná omítka – podle projektu by taková oprava měla stát o čtyři miliony méně. Podklady pro výběrové řízení však podle starosty někdo upravil. Některé položky plánovaných prací se měly zvýšit až o padesát procent. A kvůli tomu narostla i cena, kterou nabízeli účastníci výběrového řízení. „Stavební firmy jako uchazeči o zakázku vlastně oceňovaly objem prací větší, než byl skutečný,“ potvrdil starosta Tábora Jiří Fišer (T2020).

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Vedení radnice se shodlo, že se jedná o mimořádně závažné pochybení. Aby zastupitelé zjistili, kdo podklady pro výběrové řízení upravil a proč, obrátili se na policii. „Není na místě sdělovat další podrobnosti, naše šetření je teprve na začátku,“ prohlásil mluvčí PČR Tábor Miroslav Doubek a starosta Fišer dodal: „Objem prací, který byl stanoven projektantem, byl uměle navýšen někde v procesu přípravy zakázky.“ Projekt i výběrové řízení připravovala společnost Bytes, její jednatel se k trestnímu oznámení radnice připojil. Dokud ale vyšetřování neskončí, komentovat možné pochybení společnosti nechtěl.

Opravu všech tří domů měl spolufinancovat Evropský fond pro regionální rozvoj, dotaci ale Bytes nedostal. Centrum pro regionální rozvoj ji zamítlo, důvodem bylo právě podezření z umělého navýšení ceny. Oprava se tak prodražila o dalších osm milionů korun. Nejen společnosti Bytes, ale i městu, které je jejím stoprocentním vlastníkem.