Anestezioložce hrozí za úmrtí pacienta až šest let

Liberec - Policie stíhá šestadvacetiletou anestezioložku kvůli smrti staršího pacienta v Krajské nemocnici v Liberci. Muž zemřel nedlouho po operaci objemné kýly. Lékařka je podezřelá z usmrcení z nedbalosti. Krajská nemocnice dnes nechtěla případ komentovat. Lékařce v případě uznání viny hrozí trest jeden až šest let vězení a také zákaz výkonu povolání.

„O obvinění víme, věc je ale stále v šetření,“ řekl mluvčí nemocnice Lukáš Gibiec. Šedesátiletý muž z Nové Vsi u Chrastavy se v nemocnici 22. června podrobil operaci tříselné kýly, při níž však nastala zástava srdce. Podařilo se jej ale oživit. „Pacient byl postupně přeložen na standardní oddělení komunikující, spolupracující, chodící a schopen sebeobsluhy,“ řekl již dříve primář oddělení ARO Dušan Morman.

V sobotu 9. července v podvečer však muž náhle zemřel na embolii, podle policie v souvislosti s komplikacemi při operaci. „Žena měla nedostatečným způsobem při operaci monitorovat životní funkce pacienta, čímž došlo k zástavě jeho krevního oběhu a muž byl bezprostředně ohrožen na životě,“ uvedla policejní mluvčí Ludmila Knopová.

Okolnosti úmrtí prověřoval i Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) a výrobce přístroje - firma Dräger Medical. SÚKL v nejbližší době zahájí s nemocnicí správní řízení pro možné porušení zákona o zdravotnických prostředcích. Podle deníku Právo totiž personál dostatečně neprověřil speciální hepafiltr v narkotizačním přístroji. Muž údajně neměl dost kyslíku, což vedlo k zástavě dechu. Filtr toho dne údajně dostatečně nefungoval a měl se vyzkoušet na umělé plíci. To se ale zřejmě nestalo. Když u muže nastala dechová zástava, anestezioložka ji nezaznamenala a zpočátku vůbec na pokles kyslíku v krvi nereagovala.