Liberecký kraj čelí kritice za neprůhledné dotace

Liberec - Opozice v Libereckém kraji kritizují systém a podmínky rozdělování peněz z krajského rozpočtu. Mezi politiky již počínání s krajskými dotacemi získalo přízvisko porcování medvěda a podle Hnutí starostů je značně neprůhledné, a to včetně systému žádostí a následné kontroly. Hejtmanství však tvrdí přesný opak a jakékoliv zneužití vylučuje.

Program G99, tedy takzvané porcování medvěda, je v očích opozičních starostů nekontrolované přerozdělování peněz, o jejichž směřování nemají krajští představitelé jasno. Česká televize zažádala o zdůvodnění šesti vybraných dotací za celkem 19 milionů korun. Na odpověď stačila krajskému úřadu ani ne polovina stránky formátu A4.

Například dva a půl milionu korun Domu kultury kraj v zaslaném vyjádření odůvodňuje činnostmi vyplývajícími z dohody. Účel přidělení dalších sedmi milionů mladým fotbalistům z Jablonce kraj vysvětlil jako dotaci na činnost fotbalové akademie mládeže. „Nám se zdá být v některých případech úplně nedostatečné to odůvodnění a to vysvětlení znamená, že potom není co kontrolovat po vyčerpání té finanční částky,“ komentoval zastupitel Martin Půta.

  • Příklad poskytnuté dotace Libereckého kraje zdroj: ČT24
  • Příklad poskytnuté dotace Libereckého kraje zdroj: ČT24

Starostové kritizovali také milion korun pro společnost J&S Production na školení krajských úředníků. Firma patří jabloneckému sociálnímu demokratovi Janu Skácelíkovi a vznikla teprve na jaře. Sídlí v paneláku a dotace podle starostů už od počátku vzbuzovala pochybnosti. Firma ji nyní vrací, protože by ji nestihla vyčerpat. „Ta kritika byla nesmírná, každopádně neoprávněná a od zastupitelů opozičních stran účelová,“ telefonicky reagoval Skácelík.

Liberecký kraj letos rozdělil celkem 54 milionů korun. Podělily se o ně školy, spolky, sportovci, hasiči a menší obce. Problém podle starostů však tkví v tom, že neexistují jasná pravidla o přidělování dotací.

Hejtmanství však upozorňuje na to, že žádosti procházejí nejdříve sítem úředníků, kteří je hodnotí, a teprve potom zastupitelé dotace schvalují. Úředníci chtějí také zpětně kontrolovat využití peněz. Dostanou podrobné účetnictví a v případě prokázaného pochybení mohou příjemci o peníze přijít.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)