V Českém ráji hrozí další sesuvy skal

Turnov – V Turnově u hradu Valdštejn hrozí další sesuvy skal. Část pískovcového masivu se tam už v polovině listopadu zřítila a zasypala silnici, zbytek je podle odborníků nestabilní. Radnice prostor uzavřela a majitel Lesy ČR teď řeší, co s nestabilní skálou.

Turnovská radnice lidi varuje, aby do prostoru, kam se skála zřítila, nevstupovali. Geologové a statici zjistili, že spadnout může i zbytek skalního masivu. „Skála je velice narušená, došlo k jejímu rozštěpení a skála se může zřítit, otázkou je kdy,“ sdělila Kateřina Doubravová, mluvčí Městského úřadu Turnov. Odborníci zatím s pomocí kamery a měřidel skály sledují. Případný pád chtějí pro výzkumné účely zaznamenat. Už teď jde o největší případ skalního řícení v Českém ráji v poslední době.

Skály vypadají na první pohled stabilně, pískovec je však porézní a až z třiceti procent obsahuje vodu, která uvnitř kamene pracuje. Nejčastěji skály padají koncem zimy nebo zjara, masiv zřícený na podzim je spíše výjimkou. „Díky suchému podzimu mohl mít v sobě vody minimum a to mohlo způsobit to řícení,“ uvedl geolog Tomáš Řídkošil. „V Českém ráji by se ve skalách našly určitě desítky a desítky takových lokalit, potenciálně nebezpečných,“ říká Aleš Hoření, zástupce vedoucího, Správa CHKO Český ráj.

Nestabilní je i podloží hradu Valdštejn. K sanaci jednoho ze tří bloků dojde hned v příštím roce. „Je třeba do toho opravdu jít a ty nejohroženější úseky vytipovat a také postupně zajišťovat,“ říká kastelán hradu Valdštejn Ladislav Koucký. Skála zřícená v listopadu v sousedství ale Valdštejn neohrožuje, hrad zůstává pěším turistům nadále dostupný.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)