Silnice mohou zakrýt sněhové jazyky nebo i závěje

Praha – Nejenom na horách, ale už skoro v celé zemi sněží. Spíše než bílé radovánky to ale po ránu znamená, že jsou silnice namrzlé, kluzké nebo rovnou zasněžené. Cestování proto není příliš bezpečné, ačkoli jsou sjízdné všechny silnice. Během dne bude zesilovat vítr, proto hrozí, že některé silnice překryje sníh a závěje, jinde se budou tvořit sněhové jazyky. Na kluzké cesty by měli dávat pozor i chodci. Zima se zatím nedotkla železničního provozu, vlaky jezdí bez zpoždění a na všech tratích.

Silnice v Česku jsou nejčastěji holé, ale občas namrzlé a kluzké, především na horách jsou potom vozovky pokryty rozbředlým tajícím sněhem. V Pardubickém kraji upozorňují silničáři na kluzké vozovky na Hlinecku a Chrudimsku, v okolí Litomyšle, Lanškrouna, Žamberka a Poličky a na náledí v Železných horách. V Krkonoších i sousedních horách v Královéhradeckém a Libereckém kraji leží uježděný sníh. Protože fouká, musí být řidiči během dne opatrní a připravit se na výskyt sněhových jazyků. Liberečtí silničáři upozorňují na ledovku na silnici z Horní Libchavy do České Lípy.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

V Libereckém kraji je povinná zimní výbava v devíti úsecích

  • II/296 Rokytnice nad Jizerou–Vítkovice
  • II/286 Vítkovice–Horní Mísečky
  • III/28620 Jestřabí v Krkonoších–Rezek
  • III/28624,28626 Dolní Štěpanice–Benecko-Mrklov
  • III/0143 Buřany–Františkov
  • III/29019 Horní Polubný–Jizerka
  • III/29022 Josefův Důl–Hrabětice
  • II/290 Bílý Potok–Smědava
  • III/2904 Mníšek–Raspenava

Uježděný nebo rozbředlý sníh pokrývá silnice také v Krušných horách tyčících se nad Ústeckým a Karlovarským krajem. Kromě sněhových jazyků se mohou řidiči setkat také se stromy padlými přes cesty. Zejména v oblasti Božího Daru a Klínovce potom hrozí tvorba závějí. V Ústeckém kraji navíc uvízly kamiony v kopcích z Velemína na Paškapole na tahu z Lovosic do Teplic i u Úštěka na spojnici Litoměřic a České Lípy. „Na Paškapole nesmí kamiony do levého pruhu a zablokovaly nám tam sypač. Ale z obou stran je to v zásadě průjezdné, to samé i ten úsek u Úštěka,“ uvedla náměstkyně silničářů Lenka Holovská.

V Jeseníkách v Olomouckém kraji stále sněží. „Na kopcích od 800 metrů se drží souvislá vrstva sněhu, v nižších polohách je to poprašek do dvou centimetrů. Silnice po chemickém ošetření jsou dole mokré, ve vyšších polohách probíhá údržba a leží zde vrstva sněhové kaše. Na silnicích udržovaných inertně je od vyšších poloh sněhová vrstva,“ upozornil dispečer jesenických silničářů.

Sněhové přeháňky komplikují dopravu také v Kraji Vysočina. Vyskytují se především na Žďársku a Jihlavsku. „K ránu jsme měli v terénu kolem čtyř desítek sypačů,“ poznamenal dispečer krajských silničářů. Silnice prvních tříd jsou mokré po chemickém ošetření.

Pozor na vítr

Celý den bude zataženo až oblačno a bude sněžit, v nižších polohách i pršet. Teploty se budou pohybovat mezi 1 a 5 stupni Celsia, na horách pod nulou. Večer se ochladí a srážky budou ještě intenzivnější, ojediněle očekávají meteorologové i bouřky.

Největší nebezpečí bude dnes a v noci na čtvrtek představovat zesilující vítr, který bude mít v nárazech rychlost 20 až 30 metrů za sekundu (až 100 kilometrů za hodinu), tvořit se proto budou sněhové jazyky a závěje.