Třetinu Budějovic by mohl vytápět Temelín

Budějovicko – Energetici schválili výstavbu teplovodu, kterým by Temelín mohl vytápět až třetinu Českých Budějovic. Zelenou projektu dává i ministerstvo životního prostředí. Klíčové rozhodnutí je teď na českobudějovické radnici, s energetiky zatím smlouvá o ceně tepla. Temelín posílá teplo zatím jen do Týna nad Vltavou. Město spojuje s elektrárnou nadzemní potrubí. Na jeho rozvody energetici napojili 470 domů a dva tisíce bytů.

Mluvčí jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták potvrdil, že projekt je technicky proveditelný. Celý teplovod prý povede pod zemí. Výstavba25 kilometrůdlouhého teplovodu přijde na miliardu a půl. O připojení už žádají v Dřítni, jak informoval starosta obce Josef Kudrle (ODS).

Horkovod má podle plánů zásobovat teplem tři českobudějovická sídliště, zhruba 15 tisíc bytů. Radnici, která drží ruku na městských ventilech, se projekt líbí. Primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (HOPB) sdělil, že nyní se jedná o ceně. Podle radnice může Temelín stabilizovat ceny pro konečného uživatele. Běžná domácnost nyní za teplo ročně zaplatí 18 tisíc korun.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Ekologičtí aktivisté však takový argument odmítají, obávají se růstu cen. Podle Moniky Wittingerové Machové ze sdružení Jihočeské matky jde o planý slib. Podle zástupců energetického fóra radnice musí jednat rychle. Může totiž ušetřit miliony, které chce vložit do vlastní teplárny.

Teplárna podle radních zůstává klíčovým zdrojem, investice do ní obhajují. O propojení výměníků s jadernou elektrárnou rozhodnou příští rok. Pokud teplovod podpoří, energetici stavbu okamžitě zahájí.