Vysoké Mýto od nového roku zakáže výherní automaty

Vysoké Mýto – Radnice ve Vysokém Mýtě rozhodla o vydání zákazu veškerého provozování výherních automatů na území města. Důvody jsou hlavně ekonomické. Radní totiž na existenci heren doplácí, což souvisí se soustředěním kriminality kolem hazardního byznysu. Potírání trestné činnosti město vyjde daleko dráž, než jaké jsou příjmy putující z provozu do městské kasy. Vysoké Mýto je první město na Pardubicku, které postupně zlikviduje všechny herny.

Vysokomýtská radnice by podle svých propočtů měla v příštím roce inkasovat z hazardu přes 760 tisíc korun. Náklady na potírání kriminality, která často souvisí právě s provozem nočních heren, jdou však do milionů. „V okolí heren se distribuují drogy. Protože mají herny noční provoz, tak velmi často dochází také ke krádežím nebo poškozování majetku,“ zmiňuje starosta města Miloslav Soušek.

Kromě kriminality jsou však s gamblerstvím spojené také psychopatologické jevy, projevující se stále více i na obyvatelích Vysokého Mýta. Příkladem je muž, který v hernách během několika let prohrál statisíce korun. Za závislost na hazardu však nejvíce zaplatil rodinnými problémy. „Člověk řekne: 'Hodím tam dvě stovky a vyhraji tisícovku.' Samozřejmě to nevyhrajete. Pak řekněte: 'Za ty dvě stovky už tam něco musí spadnout,' a jdete dál a dál,“ svěřil se dnes už vyléčený gambler.

Radním ve Vysokém Mýtě nyní došla trpělivost. Herny totiž podle nich navíc nejčastěji navštěvují lidé, kteří mají hluboko do kapsy. Vyplácené sociální dávky jsou někteří z nich schopni prohrát během několika hodin. „Chceme, aby lidé, kteří mají sociální dávky, je používali skutečně pro své sociální potřeby a neutráceli je na automatech,“ dodal Soušek.

Provozovatelé heren se k rozhodnutí města nechtěli blíže vyjadřovat. Ve městě v současnosti působí pět heren. Od 1. ledna příštího roku už ale radnice nevydá ani jedno povolení pro provoz výherních automatů.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)