Třímetrové sochy Viktorie z Čechova mostu projdou rekonstrukcí

Praha - Z Čechova mostu v Praze na čas zmizí sochy Viktorií kvůli postupující korozi a uvolňování kotevních prvků. Jejich odstraňování bude pokračovat ještě v neděli. Poté poputují do depozitáře Galerie hlavního města Prahy, kde je zřejmě čeká rekonstrukce. Tu však potřebují spíše podstavce s lucernou, které se nacházejí v havarijním stavu. Zpět na svá místa by se sochy o váze jedné tuny mohly vrátit již během příštího roku.

Proces sundávání prvních dvou secesních soch, které na přelomu devatenáctého a dvacátého století zhotovil sochař Antonín Popp, skončil po poledni. Viktorie jsou umístěny na sedmnáct a půl metru vysokém litinovém sloupu a samy o sobě nejsou v havarijním stavu. Jako podstavec jim ale slouží lucerna, do které zatéká. „Sochy již nebylo možné ošetřit běžnou údržbou. Restaurovány budou v příštím roce, stejně tak budou opraveny pylony a mýtné domky,“ uvedl mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek.

Silničáři se obávali o bezpečnost chodců

Práce na mostě dopoledne zatím výrazně neomezovaly dopravu. Město záměrně zvolilo víkendový termín, kdy je provoz slabší. Silničáři se už delší dobu obávali o osud uměleckého díla i o bezpečnost chodců a motoristů. Náklady na opravy se odhadují v řádech milionů korun, měly by trvat několik měsíců. „Konkrétní cena i doba opravy vyplyne z výsledků výběrového řízení,“ podotkl Mrázek.     

Secesní sochy se nacházejí na pylonech mýtných domků na obou předmostích. Přípravné práce začaly už ve středu. „Nejdříve bylo potřeba připravit demontáž hlavic. Vzhledem k tomu, že jsme si vše připravili v pátek, byl průběh sundávání sochy hladký, trvalo to přibližně dvě hodiny,“ přiblížil snímání první sochy jednatel firmy zajišťující demontáž Karel Frankota.

Víte, že…

Čechův most je podle Pražské informační služby nejkratším pražským mostem. Postaven byl v prvním desetiletí 20. století. Na obou koncích mostu jsou vždy dvě bronzové postavy Viktorií s pozlacenými ratolestmi, umístěné na 17,5 metru vysokých litinových sloupech. Samy Viktorie jsou vysoké přes tři metry, jsou dílem sochaře Antonína Poppa. Na mostě jsou dále čtyři sochy hyder, dva světlonoši, přes 300 měděných medailonů, osm bronzových váz, 330 metrů železného zábradlí a ornamentální výzdoba. Ty byly restaurovány v roce 2002.