Vysloužilé elektrospotřebiče směřují do Týna nad Vltavou

Týn nad Vltavou – Týn nad Vltavou se stal jihočeským centrem recyklace nepotřebných elektrospotřebičů. V posledních dvou letech jich díky třídění přibývá a bylo nutné tomu přizpůsobit i jejich likvidaci. Napomohou jí větší prostory i nová technologická linka. Ta poslouží ke zpracování nebezpečných odpadů nejen z jižních Čech, ale i z části Kraje Vysočina.

Recyklace nebezpečných jihočeských elektroodpadů začíná většinou ve sběrném dvoře a končí v bývalých kasárnách v Týně nad Vltavou. Po důkladném rozebrání nezbude z nepotřebných domácích spotřebičů téměř nic, co by se nedalo znovu použít. „Vytřídíme měď, hliník, železo, plasty, z kontaktů vzácné kovy, prostě všechno, co tato zařízení obsahují, když jsou funkční,“ vysvětlil zástupce provozovatele zařízení Vladimír Koštoval a starosta Týna nad Vltavou Milan Šnorek (ODS) doplnil: „Pro město je velmi důležité zrevitalizovat kasárenský areál. Bylo to velké břemeno.“

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Jeden obyvatel republiky vytřídí v průměru 400 kilogramů elektroodpadu za rok, k jeho likvidaci přispívají pracovníci zdejší chráněné dílny. Původně jich bylo sedm, teď už dílna zaměstnává třicet lidí. „Budu odcházet do důchodu za tři roky a mám naději, že tady dopracuji,“ prohlásil zaměstnanec chráněné dílny Pavel Voběrek.

Práci jim nyní usnadní nová technologická linka. „Usnadňuje hlavně ruční manipulaci a je schopná odseparovat zajímavé komponenty, což jsou hlavně kovy,“ potvrdil zástupce dodavatele linky Lubomír Štolc a Pavel Voběrek dodal: „Hlavně sem dali novou drtičku. Ta nám pomůže hodně, abychom nemuseli to drobné rozebírat.“ Zlikviduje vše, co se vyhazuje do speciálních červených kontejnerů. Větší elektrospotřebiče, jako jsou ledničky nebo televize, však budou v dílně rozebírat dále bez pomoci nové linky.

Doposud zde zpracovali 400 tun materiálu za rok, teď toho zvládnou až šestkrát víc.