Novoborští skláři opět přijdou o místa. Crystalex propouští

Praha/Nový Bor - Novoborský Crystalex propouští. Výpověď dostalo přes 20 zaměstnanců a firma už nemá práci ani pro padesát lidí, které jim poskytují pracovní agentury. Současně skláři vypustili jednu ze tří pecí. Majitel ale tvrdí, že společnost prosperuje a že prý jen hledá rezervy. V regionu s dlouhodobě vysokou nezaměstnaností si budou lidi hledat práci jen velmi těžko.

Po dvou letech opouštějí brány Crystalexu další skláři. Firma už dál nezaměstná na sedm desítek pracovníků. Důvodem je restrukturalizace. Sklárna prý hledá v době zdražujících se nákladů rezervy.

„Jsme nuceni optimalizovat své náklady a dbát na neustálý růst produktivity práce,“ vysvětluje propouštění jednatel společnosti Jiří Hudera. „Není tolik zakázek, aby firma byla vytížena na plno. Navíc se hledají rezervy, jak snížit mzdové náklady,“ dodává předseda odborového svazu František Kuric.

Ještě v roce 2008 zaměstnával Crystalex 1 800 lidí. Pak firma zkrachovala. V roce 2010 výrobu rozjel nový majitel a dal práci necelým čtyřem stovkám sklářů. Region od té doby bojuje s nezaměstnaností. Místní proto mají z nového propouštění obavy.

„Jednou společnost zavřeli, potom ji otevřeli a teď ji opět zavírají,“ stěžují si obyvatelé Nového Boru. Dle nich se sklárna snad jednou znovu rozjede, momentálně jde ale o velmi špatnou zprávu.

Ve sklárně navíc zhasla jedna ze tří pecí. Podle majitele Crystalexu to ale s propouštěním nesouvisí. Jde prý o plánovanou odstávku. Třetí pec má začít znovu pracovat v lednu. „Byl jsem ubezpečen o tom, že v současné době jsou v činnosti dva agregáty a čtyři linky na výrobu skla. Firma prý opravdu plánuje třetí agregát spustit,“  potvrzuje informace starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Aktuální nezaměstnanost na Novoborsku se pohybuje okolo dvanácti procent a patří tak k nejvyšším v Libereckém kraji. Kvůli propouštění v Crystalexu navíc na začátku příštího roku ještě poroste.