Novoměstská radnice vystavuje výrobky novoborské sklářské školy

Nový Bor - Díla mladých sklářů z Nového Boru jsou v těchto dnech k vidění na pražské Novoměstské radnici. Výstavu svých výrobků studenti zahájili v rámci víkendových vánočních trhů, které jsou také ve znamení skla. Hlavním technickým lákadlem výstavy je originální sklářská pec. Návštěvníci si zde mohou sami zkusit, jak se s rozžhaveným materiálem pracuje. Trhy pořádané Novoměstskou radnicí sice v neděli končí, výstava sklářských výrobků zde však potrvá až do 4. března.

Na expozici Nový Bor aktuálně se představí svými semestrálními a klauzurními pracemi za poslední tři roky studenti Vyšší odborné školy sklářské a také Střední školy sklářské v Novém Boru. Ve výstavních prostorách je doplní i tvorba jejich pedagogů. „Učíme tříleté řemeslné obory, sklářské obory s maturitou a top oborem je pomaturitní studium Tvorba uměleckého skla,“ představila ředitelka školy Ilona Jindrová.

Právě studenti ze slavné severočeské sklářské školy návštěvníky seznámí také se samotnou výrobou skleněných produktů. Na funkční sklářské peci předvedou foukání skla a další techniky. Vánoční trhy na Novoměstské radnici budou ještě zítra otevřeny od 10:00 do 17:00.

Mladí skláři zájemce seznámí s broušením skla, malováním, rytím či oblíbenou technikou vitráže. Originální sklářská díla budou navíc ke koupi. A to nejen od studentů, ale i od jednoho z předních tuzemských uměleckých sochařů a designérů Bořka Šípka, který se sklem pracuje již řadu let.