Archeologický výzkum v Litomyšli poznamenaly spory

Litomyšl – Záchranný archeologický průzkum na Zámeckém návrší v Litomyšli poznamenaly nevyjasněné vztahy mezi městem a stavební firmou. Práce se kvůli neproplaceným fakturám v listopadu zastavily. Teď se odborníci na místo vrátili, aby vzácné vykopávky uchránili před zimou. Spory mezi stavbaři a městem se ale začaly řešit a radnice doufá, že několikasetmilionové evropské dotace neohrozí.

Rekonstrukce Zámeckého návrší za 400 milionů korun vyvolala spory mezi stavební firmou a městem o to, kdo zaplatí archeologický průzkum. Archeologové přerušili práce 21. listopadu, dnes se vrátili, aby nálezy zakonzervovali. Podle kastelánky zámku Jany Sehnalové se našla řada hodnotných materiálů.

Město jako zadavatel zakázky odmítá, že by záchranný průzkum jakkoliv podcenilo. Postupy města nyní prověřuje památková inspekce. Ve hře je 400 milionů z evropských dotací. „Archeologický průzkum samozřejmě může eventuálně ohrozit čerpání evropských peněz za předpokladu porušení zákona,“ uvedl předseda Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod Radko Martínek (ČSSD). Starosta Litomyšle Michal Kortyš tvrdí, že nic nehrozí. „Plníme všechny podmínky,“ řekl Kortyš.

Kdo ale bude na jaře pokračovat v odborném průzkumu, není jasné. Radnice požaduje výběrové řízení, ve kterém chce dát šanci i jiným archeologům. Pokud se najdou další výjimečné nálezy, není vyloučeno, že bude nutné změnit stavební projekty. 

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)