Jihočeské obce odmítají „jaderné“ miliony

Jižní Čechy - Peníze jako kompenzaci za průzkum lokalit pro budoucí úložiště jaderného odpadu nabídla vláda obcím, v jejichž blízkosti mají geologové pracovat. Ještě než stačili správci „jaderného“ účtu příspěvky rozeslat, dostali z některých míst jasnou odpověď: Vaše peníze nechceme. V Jihočeském kraji miliony odmítla většina obcí. Starostové je označili za úplatek. Správci radioaktivních úložišť takové tvrzení odmítají.

Na jihu Čech se plánuje geologický průzkum podloží na dvou místech. První má pracovní název Magdaléna a druhé Čihadlo. Celkem měly obce v těchto lokalitách získat z jaderného účtu 16 milionů korun. Obce kolem Magdalény proti projektu už léta pořádají protestní akce. Teď odmítly nabízené peníze. „Považujeme to za uplácení,“ řekl starosta Nadějkova Zdeněk Černý (KDU-ČSL).

Miliony nechtějí ani vesnice z okolí Čihadla. V Lodhéřově uspořádali referendum, z 620 místních se proti projektu jaderného úložiště postavila většina. Radnice proto nechce převzít 4 miliony z jaderného účtu. Peníze sice nutně potřebuje na novou kanalizaci, raději si je ale půjčí.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Podobně je na tom Deštná, kam směřoval příspěvek dvou milionů. „Tyto peníze sice potřebujeme, ale nepřijmeme je,“ prohlásil starosta David Šašek (ODS). Za rozhodnutí starostů se postavil i jihočeský hejtman Jiří Zimola. „Vláda si kupuje poslušnost těchto obcí,“ myslí si.

„Tato argumentace je nesmyslná, krok měl být brán jako určitá kompenzace toho zatížení,“ oponuje ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Názor jihočeských politiků odmítá i ředitel Správy úložišť radioaktivního odpadu Jan Prachař. „Budou se tam pohybovat naši lidé, a proto chceme, aby za to obce měly nějaké příspěvky,“ vysvětluje.

Vyhořelé jaderné palivo teď leží v meziskladech v Temelíně a v Dukovanech. Energetici ho chtějí stěhovat za 60 let. Do té doby musí týmy expertů vybrat vhodné místo a vybudovat hlubinné úložiště. Celkem chtějí zkoumat šest oblastí napříč republikou.