Nemocnice v Chrudimi se potýká s nedostatkem peněz

Chrudim - Chrudimská nemocnice požádala města a obce ve své spádové oblasti o peníze. Většina z nich ale pomoc odmítla, protože na to nemají. Nemocnice v Chrudimi, kterou zřizuje kraj, se s nedostatkem financí potýká už dlouho.

Chrudim a Nasavrky peníze darují, ostatní města ne. Nemocnice už před několika měsíci požádala o finanční výpomoc. Většina měst v okolí se k ní ale obrátila zády. V rozpočtu na to nemají peníze například ani Slatiňany. „Nemáme nejen my, ale většina obcí si musí letos hodně utahovat opasky,“ řekl starosta Slatiňan Ivan Jeník.  

Za peníze měst a obcí chtěla chrudimská nemocnice koupit nový operační stůl, stojí přes tři miliony korun. „Nový stůl umožní zdokonalit operativu v oblasti traumatologie,“ poznamenal ředitel chrudimské nemocnice Tomáš Vondráček. Chrudimská nemocnice tvrdí, že nový operační stůl nutně potřebuje. Města ovšem trvají na svém. „Je to tlak na city, a to nesprávným směrem,“ podotkl Jeník. 

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

S žádostí o pomoc neuspěl ani krajský úřad jako provozovatel chrudimské nemocnice. „Doufám, že řada měst a obcí svůj postoj přehodnotí a přispějí na vybavení spádové nemocnice,“ konstatoval Martin Netolický, radní pro zdravotnictví v Pardubickém kraji. 

Ve spádové oblasti chrudimské nemocnice žije asi sto tisíc lidí. Podle vedení nemocnice je matematika jednoduchá. Pokud nebudou peníze, nemůže nakupovat moderní přístroje a vybavení. O finanční pomoci chce proto ještě s jednotlivými starosty jednat na začátku příštího roku.