Řidiče naštval další semafor v centru Budějovic

České Budějovice - Náročnou dopravu v centru Českých Budějovic čeká další zátěž. Protože u jedné z křižovatek na hlavní tepně vyroste do dvou let velký bytový komplex, tak tam již teď přibyl nový semafor. Podle řidičů je to ale nesmyslné řešení a provoz se tím jen ještě víc zpomalí. Pomohl by prý jen obchvat.

Dlouhá louka je stěžejní dopravní tepnou města. Odvádí provoz z centra a je hlavním tahem do Rakouska. Teď tu přibyla další křižovatka. „Je to napojení sportovní haly, budoucího parkovacího domu a prostoru sodovkárny, kde se mají stavět kanceláře a byty,“ vysvětluje vedoucí odboru dopravy českobudějovického magistrátu Jaroslav Mráz. „Já mám obavy, že křižovatka na okruhu, který by měl zrychlit dopravu kolem určité části města, bude zvyšovat agresivitu řidičů,“ vyslovuje pochybnosti koordinátor pro Jihočeský kraj Václav Kovář.      

Nový semafor funguje teprve pár hodin a už se stal terčem kritiky. Kritizují ho především řidiči, kteří jednou z nejvytíženějších komunikací denně projíždějí. Na tisíc šesti stech metrech je tu sedm semaforů. „Ulice Dlouhá louka je již v těchto chvílích velmi zatížená, takže to bude ještě složitější,“ zlobí se jeden z řidičů. „Každý semafor v tomto úseku jen zpomaluje dopravu a mně se to osobně nelíbí,“ dodává druhý.   

Město ale nutnost vybudované křižovatky hájí. „Ještě předtím, než přišel investor se stavbou sodovkárny, tak lidé, kteří jezdili do sportovní haly, tvrdili, že se tam špatně zajíždí, že je to tam nepřehledné. Tak se to řešilo světelnou křižovatkou,“ argumentuje Jaroslav Mráz. „Ta křižovatka bude velice dobrým prvkem v okamžiku, kdy budou mít České Budějovice obchvat,“ uzavírá Václav Kovář.   

Stavba městského obchvatu, který by dopravě v centru Českých Budějovic ulevil, je ale stále jen ve stadiu projektových příprav.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)