Majitel parku Dobeška kácel bez povolení vzrostlé stromy

Praha – Jeden z majitelů parku Dobeška v Praze 4 se rozhodl svérázným způsobem protestovat proti tomu, že radnice není ochotna koupit pozemek za jím navrhovanou částku. Před Vánoci umístil na pozemku cedule se zákazem vstupu a včera pak na místě porážel bez povolení stromy. Podle radních ale jeho požadavek překračuje běžnou cenu desetkrát.

Spoluvlastník jednoho z pozemků v parku Dobeška v úterý vykácel pět stromů a nebýt příjezdu policie, porážel by zřejmě dál. „Městská část nedala žádné povolení k tomu, aby se tady ty stromy kácely,“ upozornila zastupitelka Prahy 4 Lucie Michková.

Pozemek, na kterém se kácelo, nicméně nepatří městské části Praha 4, ale soukromým vlastníkům. Jejich zástupce se netají tím, že chce na prodeji pozemku co nejvíc vydělat. Šlo podle něj o nátlakovou akci, protože jednání kvůli ceně s městkou částí dosud nebylo úspěšné. „Kdyby tento pozemek patřil místostarostovi nebo některému zastupiteli, tak už ho dávno někomu prodal za 15 tisíc za metr,“ míní zástupce spoluvlastníků pozemku Lubomír Švec.

Praha 4 chce scelovat zelené plochy

Podle cenové mapy okolních pozemků se zde metr čtvereční prodává za necelých devět set korun. „Městská část má zájem dlouhodobě scelovat zelené plochy a parky, nicméně finanční požadavky majitelů byly tak vysoké, že nebylo možné na ně přistoupit,“ podotýká mluvčí MČ Praha 4 Michal Sochor.

I když stávající i připravovaný územní plán tady počítá se zelení, starousedlíci mají obavy ze zastavění parku. Radnice nicméně tvrdí, že žádnou stavbu povolit nechce. Soukromý vlastník navíc musí podle vyhlášky tuto část parku dál nechat veřejně přístupnou. „My si ho chceme oplotit. Jak může být veřejná zeleň na soukromém pozemku?“ dodal ale Švec. Park teď  hlídají městští strážníci, aby zabránili jeho dalšímu ničení. Firmě, která stromy pokácela, hrozí od úřadu Prahy 4 až 20tisícová pokuta.