V pražské zoo vznikne naučná stezka, galerie a pískoviště

Praha – V pražské zoologické zahradě vznikne nová naučná stezka, paleontologické pískoviště ukrývající kopie zkamenělin a galerie zaměřená na minerály. Stavba by měla být hotova během několika měsíců. Náklady uhradí koncesionář, který bude vybudované prostory deset let provozovat. Záměr schválilo na svém posledním zasedání pražské zastupitelstvo.

Naučná stezka se zaměří především na rodiny s dětmi a školní mládež. Cílem projektu je zmapovat vývoj živé přírody na Zemi. „Předpokládá se, že by tam bylo devět zastavení s exponáty, informačními tabulemi a upraveným terénem,“ řekla radní Helena Chudomelová, která zastupitelům materiál předkládala.

Zvídavým návštěvníkům budou k dispozici ilustrační obrázky, odborné komentáře, fotografie, grafy, časové osy i přírodniny nebo jejich kopie. Na pískovišti budou děti exponáty samy vyhledávat. Prodejní galerie zase nabídne možnost zakoupit si minerály nebo tematicky zaměřené publikace.

Naučná stezka i galerie mají přilákat návštěvníky do méně vytížené spodní části zahrady a také k obnoveným Gočárovým domkům. „Navíc v tomto zúženém prostoru není možné vybudovat stavby pro živá zvířata, a tak je vhodným místem pro tento typ expozice,“ píše se v důvodové zprávě. Projekt vyjde na více než 3,8 milionu korun. Stejnou částku ale Praha získá z desetiletého pronájmu.