Pražská zoo zažila rekordní rok

Praha – Pražská zoo zažila rekordní rok. Podívat se do ní přišlo nejvíce návštěvníků v historii – jejich počet bude kolem 1,37 milionu. Rekordní je i počet narozených zvířat. V zoo se také chystá nová naučná stezka, paleontologické pískoviště a galerie.

Pražská zoo letos slaví 80. sezonu. Již na konci srpna se do ní přišel podívat miliontý návštěvník a dosavadní rekord 1,3 milionu lidí z roku 2009 byl překonán 7. listopadu. Vedení zoo odhaduje, že celková návštěvnost za rok 2011 se bude pohybovat nad číslem 1,369 milionu.

Důvodů k návštěvě bylo letos hodně. V zoo se od začátku ledna narodilo téměř 1 270 mláďat 221 druhů živočichů. Ceněný je především odchov varanů komodských. Vyklubaná mláďata mají podle genetických testů pouze jednoho rodiče, a to matku. Mláďata totiž vznikla nepohlavním rozmnožováním.

Líhnutí varana komodského
Zdroj: Petr Velenský/Zoo Praha

Do zoo se dostala také nová zvířata z jiných zoologických zahrad, nedávno například do Prahy přicestovala gepardí dvojčata. Opustit ji naopak musela gorila Moja, která odcestovala do španělského Cabárcena. Do Mongolska byli převezeni koně Převalského.

Letos také pokračovala výstavba nových pavilonů pro slony, hrochy a antilopy, jejich otevření je plánováno na rok 2013. Byly zpřístupněny zrekonstruované Gočárovy domy a začala rekonstrukce viničního domku Sklenářky nebo úprava skalního masivu, díky které bude znovuotevřena stezka Zakázanka.

V pražské zoologické zahradě navíc vznikne nová naučná stezka, paleontologické pískoviště ukrývající kopie zkamenělin a galerie zaměřená na minerály. Stavba by měla být hotova během několika měsíců. Náklady uhradí koncesionář, který bude vybudované prostory deset let provozovat. Záměr schválilo na svém posledním zasedání pražské zastupitelstvo.