Liberecký hejtman mizí z očí – chce se ho zbavit strana?

Liberec – Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD) se podle opozice přestal zabývat záležitostmi kraje. Zastupitelé poukazují na hejtmanské cesty do zahraničí a častá setkání s velvyslanci. Na tiskové konference Libereckého kraje zato Stanislav Eichler nechodí. Podle některých opozičních zastupitelů je to ale důsledek stranické politiky, ČSSD se oblíbeného politika chce zbavit. Sám Eichler tvrdí, že se o krajské dění nadále zajímá a opoziční kritika je pouze projevem počínající předvolební kampaně.

Hejtman Stanislav Eichler byl v poslední době vidět na Ještědu, kam doprovodil indického velvyslance v Česku, v libereckém Malém divadle, kde předával ceny dobrovolníkům, nebo v Bruselu a schůzi Výboru regionů, kde reprezentoval české kraje. Na krajské tiskové konference však nechodil, podle opozice je to chyba a důkaz Eichlerova nezájmu o běžné záležitosti Libereckého kraje. „Hejtman spíše vykonává funkci takového krajského prezidenta než funkci krajského premiéra,“ komentoval Eichlerovu činnost opoziční zastupitel Martin Půta (SLK).

Podle někdejšího hejtmana Petra Skokana (dříve ODS, dnes VV) je „neviditelnost“ současného vládce Libereckého kraje důsledkem stranických čachrů. ČSSD se prý snaží oblíbeného politika upozadit, tak jako se to stalo i samotnému Skokanovi v jeho partaji. „Je nekompatibilní a je odsunut na vedlejší kolej – tak vidím příběh pana Eichlera,“ uvedl Petr Skokan.

Reportáž Petra Vaška a Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Sám Stanislav Eichler naznačil, že na Skokanově úvaze může být něco pravdy, když se vyhýbavě vyjádřil ke svým ambicím obhájit hejtmanský post. „Není to jenom o tom, co bychom chtěli nebo nechtěli. Je to především o tom, jaká bude vůle členské základny a jaký mandát od ní budu moci získat,“ uvedl. Kritiku, že se krajskou problematikou už nechce zabývat, však odmítl. Diář má prý plný po okraj, pečlivě se stará o kraj i o záležitosti Asociace krajů, jejímž místopředsedou je.

Podle průzkumu veřejného mínění je Stanislav Eichler třetím nejoblíbenějším hejtmanem po jihomoravském Michalu Haškovi a karlovarském Josefu Novotném. Zda se bude Eichler v podzimních volbách znovu ucházet o post v čele Libereckého kraje, nebo místo něj do boje o hlasy vyrazí v barvách ČSSD někdo jiný, bude známo na jaře.