V Libereckém kraji si lidé za vodu připlatí

Liberec - Voda v Libereckém kraji výrazně podražila. Kubík tam stojí už přes 80 korun - na severu Čech tak patří k těm nejdražším. Dodavatelé to zdůvodňují hlavně investicemi do vodovodů a kanalizací, které žádá Evropská unie. Domácnosti tak musí šetřit.

Kubík vody si dodavatelé v Libereckém kraji cení už na víc než 80 korun. A používání vody se domácnostem prodražuje čím dál víc. Průměrná pětičlenná rodina zaplatí za vodu 28 korun denně. Hákovi z Liberce loni spotřebovali vodu za 11 tisíc korun. Letos si zhruba 1 200 korun připlatí. „Nejvíc si to člověk uvědomí, když přijde roční vyúčtování,“ říká Martin Hák.

Nárůst cen je letos rekordní a výrazně se na něm projevilo i zvýšení daně z přidané hodnoty. „Stát chce o čtyři procenta víc. Příští rok to budou tři a půl procenta. To jsou výrazné vlivy,“ vysvětluje předseda Vodohospodářského sdružení Turnov Milan Hejduk.

Vodohospodáři ale zdražují hlavně kvůli stavbám vodovodů a kanalizací. V Pojizeří tak lidi platí od Nového roku o 13 procent víc, největší Severočeská vodárenská společnost zdražila o 11 procent. Nejvíc platí lidi na Frýdlantsku, kde cena vzrostla o 14 procent, na 84 korun a 30 haléřů za kubík. „Chystáme investice do dvou úpraven vody, a to Frýdlant a Bílý potok za více než 400 milionů korun,“ popisuje ředitel Frýdlantské vodárenské společnosti Petr Olyšar.

Spotřeba vody přitom každoročně klesá, protože domácnosti šetří, což ale zase žene ceny vzhůru.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)