Soukromé radary v Turnově přes všechnu kritiku zůstávají

Turnov – Měření rychlosti je v Turnově výnosným obchodem. Tamní opozice ale poukazuje na to, že 70 procent z  vybraných desítek milionů korun dostává firma, která radary městu pronajímá. Přes dlouhodobou kritiku nechce radnice smlouvu se společností Czech Radar ukončit. Podle vedení města je tento způsob měření rychlosti výhodný.

Radniční opozice poukázala na nerovné dělení peněz z pokut vybraných díky radarům – zatímco firma Czech Radar získala od roku 2007, kdy začala v Turnově měřit, už 20 milionů korun, město pouze devět milionů. Zástupci soukromé společnosti přitom nechtějí zveřejnit, kolik z vybraných peněz vlastně využili na provoz radarů. „Tato informace je součástí našeho know-how, je naším obchodním tajemstvím,“ uvedla mluvčí Czech Radaru Anna Němcová.

Radniční opozice však má jasno, že měření rychlosti je pro firmu výrazně ziskové. „Je to jenom byznys. Když už to máme dělat, tak to má město provozovat celé ve vlastní režii,“ prohlásil zastupitel Otto Jarolímek (KONS).

Rozdělení příjmů
Zdroj: ČT24

Měření rychlosti firmou Czech Radar je kontroverzní i z hlediska přidělení zakázky. Soutěž dodnes prošetřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, když ji několikrát napadli neúspěšní uchazeči.

Radnice smlouvu s firmou obhajuje jako výhodnou. Tvrdí totiž, že díky nájmu radarů nenese náklady na provoz ani rizika spojená s častými změnami zákonů. „Chvilku s cedulema, chvilku bez cedulí, chvilku může měřit, chvilku nemůže měřit. Do takového rizika by město nemělo chodit,“ zdůvodnil delegování zodpovědnosti na Czech Radar místostarosta Jaromír Pekař (ODS). Podle vedoucího radničního odboru dopravy Pavla Vaňátka přitom skutečně radary mají efekt na chování řidičů. „S vědomím, že tam zařízení je, zpomalují,“ poukázal.

Radnice přiznala, že zhruba polovina přestupků končí v koši kvůli výmluvám řidičů na osobu blízkou. Přesto vyhlásí novou soutěž, aby radary mohly fotit i v příštím roce, kdy současná smlouva skončí.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Problém s radary už řešil Nejvyšší správní soud

Rychlost automobilů v Turnově údajně neměřili policisté, nýbrž sama soukromá firma Czech Radar. Měření rychlosti soukromou firmou podle rozhodnutí nejvyššího správního soudu nelze použít jako důkaz spáchání přestupku, řidiči tak v případě rychlé jízdy v Turnově nemusí platit pokutu. „Pokud výsledek měření rychlosti (…) je výsledkem činnosti soukromé osoby, byť by byla nadána úředním certifikátem, nelze výsledek takového měření užít jako důkaz v řízení o přestupku podle zákona o přestupcích,“ potvrdil předloni Nejvyšší správní soud. Přesto většina přistižených řidičů pokuty zaplatila.