Nebezpečně položená zastávka přímo na E55

České Budějovice - Cesta obyvatel Dynína na Českobudějovicku směrem na autobusovou zastávku je nebezpečná. Stojí totiž na frekventované silnici E55. Pokud se tedy lidé chtějí dostat do okolních měst, musí hlavní tah z Prahy do Rakouska přejít. Problémem ale je, že tam prakticky nejsou žádná bezpečnostní opatření.

Nebezpečným přecházením rušné silnice začíná každodenní cesta obyvatel Dynína i těch, kteří sem dojíždějí, za prací. Vlakové spoje tu omezili a do obce zajíždí jen školní autobus. „Přechází se tady dost špatně. Je tady velký provoz i dost dopravních nehod,“ říká jeden z obyvatel Dynína. „Největší problémy mají staří lidé, kteří se potřebují dostat do spádových obcí, například k lékaři,“ uvádí starosta obce Jiří Veselý.  

Obecní úřad už jednal s policií i Ředitelstvím silnic a dálnic o případných bezpečnostních opatřeních. Prozatím ale bez výsledku. „Instalace přechodů na silnicích všech tříd mimo zastavěné obce je vzhledem k tomu, jakou rychlostí se ta vozidla pohybují, velkým nebezpečím,“ upozorňuje mluvčí Policie ČR České Budějovice Regina Tupá. „My máme dohodu, že po výstavbě dálnice udělají zastávky tak, aby neohrožovaly lidské životy,“ naznačuje starosta Veselý. 

Dálnice je ale stále ve výstavbě a zatím končí v deset kilometrů vzdáleném Veselí nad Lužnicí. Obec chce proto usilovat alespoň o nějaké zabezpečení chodců. „Všechna zařízení a dopravní značky, které se mohou v tomto úseku aplikovat, musí být schváleny krajským úřadem,“ upozorňuje Josef Pešl z Ředitelství silnic a dálnic. „Krajský úřad zatím neobdržel žádný podnět k projednání situace,“ uzavírá mluvčí Krajského úřadu Jihočeského kraje Kateřina Koželuhová. 

Podle policie by byl ideálním řešením podchod nebo nadchod. To zase přijde, vzhledem k počtu obyvatel a době, kterou by mělo opatření trvat, neefektivní obci.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)