Díky vandalům fungovalo parkovné v Bechyni jen týden

Bechyně - Na náměstí v jihočeské Bechyni zavedla radnice od ledna letošního roku placené parkování. Peníze ale vybírat nemůže, neznámí vandalové totiž v noci na pondělí zničili všechny parkovací automaty. Shora do nich trubkou vedoucí kabel k solárním bateriím nalil chemickou látku, která rozleptala řídící jednotky a zničila peníze uvnitř. Parkující tím sice na čas zbavili poplatku, radnici ale způsobili škodu téměř 370 tisíc korun. Pachatele nezastavilo ani to, že přímo na náměstí sídlí obvodní oddělení policie.

„Mají samozřejmě na starosti celý široký obvod. Nebyli na své služebně,“ říká mluvčí táborské policie Miroslav Doubek. Vandalové tedy měli štěstí, i tak ale náměstí úplně bez kontroly nezůstalo. Dohlíží na něj kamera městské policie.

Podle bechyňského starosty Jaroslava Matějky jsou tarify za parkování velice mírné, proto si starosta není jist tím, zda nově zavedené parkovné bylo tím pravým důvodem. Podle jeho slov mohl někdo mít na radnici vztek i z nějakého jiného důvodu. Po týdnu placení mají lidé parkování zase zadarmo. Slova pochopení či omluvy pro zničení automatů ale lidé, které ČT oslovila, neměli.

Radnice prozatím automaty měnit nebude, v tuto chvíli není příliš jasné, kde téměř 400 tisíc na nové vezme. Navíc radní nemají jistotu, že se vandalové do ničení nepustí znovu. proto čekají na konec vyšetřování. Dříve nebo později se ale podle starosty určitě parkovné zase vybírat bude.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)