Úřady čekají fronty u osobních dokladů, na speciální pracoviště nemají

Pardubice – Pokud si letos potřebujete pořídit nový pas nebo občanský průkaz, připravte se na možnost dlouhých front na úřadech. Ty totiž odmítají platit miliony za nová speciální pracoviště na zpracování osobních dokladů. Podle nich jsou až pětkrát předražená. Než zaplatit miliony, zvažují města na Pardubicku kvůli frontám prodloužení úředních hodin.

Každé pracoviště se skládá z počítače, tiskárny, fotoaparátu a softwaru. Cena za tři roky provozu překračuje jeden milion korun. „Máme na výběr, buďto si za veřejné prostředky pořídíme pracoviště, které považujeme za předražené, a druhou variantou je, že tu lidé budou stát fronty,“ prohlásil pro ČT vedoucí odboru správních agend v Pardubicích Petr Kramář. Pardubický magistrát si přitom chtěl pořídit dvě taková pracoviště, ale Kramář radnici o peníze ani nepožádal: „Z mého pohledu by to bylo plýtvání veřejnými prostředky.“

Podle informací ministerstva vnitra v tuto chvíli žádá 12 obcí o celkem 35 pracovišť. Technické vybavení pro města zajišťuje Státní tiskárna cenin, ta jakoukoli kritiku odmítá. Cena je prý přiměřená. „Nabízená cenová úroveň vychází z požadavků bezpečnostních, servisních a z požadavků na zpracování osobních dat,“ vysvětlil technický ředitel František Maleč.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)