Pozor na náledí, bude po celém Česku

Chomutov/Semily - Meteorologové varují, že od dnešního odpoledne až do neděle se bude na celém území Česka tvořit ledovka a náledí. Dnes ráno zkomplikoval sníh dopravu na Chomutovsku. Na hlavních tazích do Německa stojí v kopcích kamiony, sněhové jazyky se tvoří i v horském úseku dálnice D8. Navíc některé vedlejší silnice jsou zaváté a úplně neprůjezdné. Podle policie sníh a ledovka pokryly silnice i na Semilsku. Po chemickém ošetření leží na dálnici D5 mezi Plzní a Rozvadovem rozbředlý sníh. Všechny silnice jsou zatím sjízdné s opatrností. O nehodách a uzavírkách silnic se můžete informovat zde, o mimořádnostech v železniční dopravě zde.

Podle meteorologů se dnes místy, zejména na horách, budou vyskytovat sněhové přeháňky. V polohách nad 600 metrů budou vznikat sněhové jazyky, na horách i závěje. Do Česka nyní proudí ze severozápadu studený vzduch. Později odpoledne, večer a v noci na neděli začnou mokré komunikace namrzat a místy se bude tvořit náledí nebo zmrazky, napsal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v dnešní výstraze. Severozápadní vítr bude v nárazech dosahovat rychlosti 55 až 70 kilometrů v hodině. 

Okolí Chomutova i Semilska se probudilo do zavátého rána

Ve stoupáních na silnici číslo 7 z Chomutova k hraničnímu přechodu Hora Svatého Šebestiána a na silnici číslo 13 v okolí Klášterce nad Ohří začaly už v pátek komplikovat dopravu odstavené kamiony, které nevyjely kopce. Silničáři v noci doporučovali v oblastech na 500 metrů nad mořem vůbec nevyjíždět kvůli hustému sněžení, upozornění končí dnes ráno.

V Krušných horách, kde se teploty pohybují kolem minus tří stupňů Celsia, je kvůli sněhu neprůjezdných několik vedlejších silnic, v okolí Výsluní, Rusové a Kryštofových Hamrů. Situaci také komplikují neukáznění řidiči, kteří parkují podél cest a brání tak úklidu komunikací. Až do nedělního poledne silničáři uzavřeli cestu z Loučné pod Klínovcem do Měděnce. Na dálnici D8 v úseku mezi Ústím nad Labem a hranicemi s Německem se mohou tvořit sněhové jazyky, silničáři nasadili pluh a sypač. Na jazyky by lidé měli dávat pozor také na všech otevřených pláních. V tunelech byla rychlost snížena na 60 kilometrů za hodinu.

Na Jablonecku se tvoří kolony kolem lyžařského střediska Severák v Hraběticích, na silnici překáží špatně zaparkovaná auta. V asi kilometrovém úseku se jezdí jen jedním jízdním pruhem a tvoří se kolony.

Ledovka pokrývá silnici číslo 15 v Jablonci nad Jizerou na Semilsku v místě stoupání před železničním přejezdem ve směru na Harrachov. Asi kilometrový úsek ledovky je také na silnici číslo 592 u Křižan na Liberecku. Souvislá vrstva sněhu leží na silnici na vjezdu do Tatobit na Semilsku.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Na východě republiky hlásí horší sjízdnost silničáři na Šumpersku, kde na cestách III. třídy leží ujetý sníh, na komunikacích vyšších tříd se zase mohou vyskytovat zbytky sněhové kaše. Tradičně špatná situace je na nejvýše položené komunikaci I. třídy v Česku, na Červenohorském sedle, zde ale silničáři pracují již od rána, takže by s průjezdností neměl být problém.