Krkonoše: Třetí stupeň lavinového nebezpečí a místy bílá tma

Špindlerův Mlýn – V Krkonoších dál platí třetí stupeň lavinového nebezpečí. Horská služba varuje hlavně takzvané skialpinisty a běžkaře, aby se nevydávali mimo vyznačené tratě. Na hřebenech dnes foukal silný nárazový vítr. Podle zpravodaje ČT Erika Knajfla vítr místy hnal sníh takovou rychlostí, že nastala tzv. bílá tma. Většina sjezdovek nicméně zůstává v krkonošských lyžařských areálech v provozu.

Co znamená třetí stupeň lavinového nebezpečí?

Túry vyžadují podle horské služby už zkušené posouzení přesahující běžné zkušenosti. Možnosti jednotlivých túr jsou omezené. Ve výjimečných případech může případný sesuv samovolných lavin ohrozit i horskou službou označené ohrožené frekventované cesty.

Horská služba pro turisty uzavřela tradičně lokality, kde je lavinové nebezpečí největší. Jde o údolí Bílého Labe, Kotelní jámy, Kozí hřbety a také Obří, Dlouhý a Modrý důl. Na hřebenech je místy přes 70 centimetrů sněhu a teplota se pohybuje kolem jednoho stupně Celsia. „V noci a ještě v dopoledních hodinách foukal v Krkonoších čerstvý severozápadní vítr s nárazy mezi 15 až 20 metrů za sekundu. Vítr ale postupně slábne,“ uvedl meteorolog České televize Pavel Karas.

Zavřené v sobotu byly kvůli silnému nárazovému větru i některé sjezdovky. Přesto by podle horské služby lyžařům na sjezdovkách žádné nebezpečí hrozit nemělo. V ohrožení jsou spíše lyžaři, kteří vyrazí do volného terénu, především tedy běžkaři a skialpinisté. I přes silný nárazový vítr přijelo v sobotu podle odhadů provozovatelů skiareálů jen do Špindlerova Mlýna lyžovat přes pět tisíc lidí.

Kromě Krkonoš platí třetí stupeň lavinového nebezpečí také v Jeseníkách. Aktuální informace o sněhové situaci na českých horách vám nabízí web ČT24.cz zde.

Reportáž Erika Knajlfa (zdroj: ČT24)