Sněhové jazyky i náledí leží na silnicích

Praha – Ujetý sníh, sněhové jazyky i náledí – takové jsou povrchy cest v Česku. Teploty v celé zemi jsou hluboko pod nulou, během dne sice stoupnou, ale současně se začne sněhová pokrývka opět zvyšovat. Zejména kvůli náledí musí být řidiči dnes velmi opatrní. Silnice jsou sice vesměs sjízdné, ale dochází na nich k nehodám. Kvůli počasí nastaly potíže na železnici, mimo provoz je lokálka ze Vsetína do Velkých Karlovic, po poruše zabezpečovacího zařízení je omezen provoz i na hlavní trati z Ostravska do Žiliny. O nehodách a uzavírkách silnic se můžete informovat zde, o mimořádnostech v železniční dopravě zde.

Teploty, které se ráno pohybovaly až kolem minus deseti stupňů Celsia, se budou během dne pohybovat kolem nuly, na horách ale bude minus šest. Od rána se mohou objevovat sněhové přeháňky na severu republiky, odpoledne ale začne sněžit všude. Na většině území bude padat sníh i v noci. Nebude však příliš silný vítr, jeho rychlost by neměla přesáhnout 7 metrů za sekundu.

Lokálka byla mimo provoz, koridor stěží jel

Kvůli sněhové kalamitě byla přerušena železniční doprava na trati ze Vsetína do Velkých Karlovic. Až do zprovoznění dráhy krátce po poledni byly nahrazeny všechny spoje v úseku mezi Halenkovem a Karlovicemi. Zima ovšem postihla i hlavní trati. Na koridoru mezi Českým Těšínem a hranicemi se Slovenskem se ráno porouchalo zabezpečovací zařízení, vlaky se proto musely střídat na jedné koleji a jezdit pomalu a nabíraly zpoždění. Železničáři trasu plně zprovoznili po desáté hodině.

Pozor na sněhové jazyky i náledí

Na výskyt sněhových jazyků upozorňují silničáři v Olomouckém kraji. Tvoří se v okolí Javorníku, Konice nebo Protivanova. Nový sníh leží takřka v celém kraji – nejenom v Jeseníkách, tj. na Jesenicku a Šumpersku, ale i ve vyšších polohách Přerovska nebo Prostějovska.

Na náledí upozorňují silničáři na jihu republiky – zejména v Jihočeském, ale i v Jihomoravském kraji. Velmi opatrní musí být řidiči zejména na Táborsku, Jindřichohradecku, Znojemsku a Hodonínsku.

Takřka na všech silnicích druhé nebo třetí třídy leží ujetá vrstva sněhu, zejména pak na horách. Tam se mohou řidiči setkat se sněhem i na státních komunikacích v místech, kde je zakázána sůl – například na silnici I/11 v okolí Suchého vrchu v Pardubickém kraji nebo na I/27 na Šumavě v Plzeňském kraji.