Na Přerovsko přiletěly dvě vzácné labutě ze Skandinávie

Přerov – Ornitologové objevili o víkendu na vodních plochách dvě vzácné labutě zpěvné. Podle odborníků jde o mimořádnou záležitost – labutě zpěvné se v tuzemsku jinak objevují ojediněle. Jedna z nich přezdívaná Zpěvanka se po Tovačovsku pohybuje pravidelně. Odborníci ji už řadu let identifikují podle límce, který jí dali ornitologové v Německu. Cizokrajné labutě objevili ornitologové při víkendovém mezinárodním sčítání vodních ptáků.

„Známou labuť Zpěvanku jsme objevili na rybníce v Kojetíně. Druhou labuť jsme našli na Annínském jezeře v Tovačově. Tyto labutě se u nás vyskytují pouze v zimě. Jsou to ptáci ze Skandinávie, kteří jinak zimují v Holandsku a Německu. A jen velice vzácně se některý z nich zatoulá, ztratí se a objeví se ve střední Evropě. Je to mimořádné,“ řekl dnes Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku.

Odborníci našli i čtyři mořské orly

Jednu z labutí sledují ornitologové na střední Moravě šestým rokem. Okroužkována byla v lednu 2006 v severním Německu. Od té doby ji čeští i zahraniční ornitologové pozorovali v Tovačově, na Hodonínsku i na Kroměřížsku. Loni na jaře se objevovala na tovačovských jezerech dokonce s partnerem a odborníci doufali v to, že se dočkají vůbec prvního hnízdění labutě zpěvné v Česku. Námluvy se nakonec nekonaly. „Samec, který se tu vyskytoval, uhynul. Nalezli jsme jej mrtvého, dopadlo to špatně,“ doplnil Šafránek.

Labuť zpěvná má na rozdíl od tuzemských labutí velkých žlutě zbarvený zobák a pronikavý hlas. V tuzemsku se tyto labutě ojediněle objevují přes zimu, poté by se měly vracet zpět do Skandinávie, kde hnízdí. Zpěvanka však zřejmě ztratila orientační smysl a Česko od doby, kdy ji zdejší odborníci sledují, už neopustila.

Při mezinárodním sčítání vodních ptáků objevili odborníci na Tovačovsku také čtyři mořské orly včetně nedospělých jedinců. Na Annínském jezeru spatřili také vzácnou severskou kachnu turpana hnědého. Při sčítání se potvrdila informace, že nejpočetnějším druhem na Moravě je kachna divoká, která se tam vyskytuje v řádu tisíců kusů.